Τρίτη 1 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι ρύποι προκαλούν «επιδημίες» αλλεργιών

Ιδιαίτερη προσοχή στο αλλεργιολογικό παιδί συνιστούν οι επιστήμονες

Οι συνθήκες διαβίωσης και οι ρυπογόνοι παράγοντες στην Αθήνα προκαλούν την ανάπτυξη περισσότερων αλλεργιών σε σύγκριση με τα άλλα αστικά κέντρα και τις αγροτικές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χτες η Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, ενόψει του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αλλεργιολογίας, που θα γίνει στις 3-5 Απρίλη στην Αθήνα.

Η μελέτη έγινε σε νεαρούς ενήλικες και απέδειξε ότι η αλλεργία ήταν σαφώς υψηλότερη σε όσους γεννήθηκαν στην Αθήνα -με ποσοστό 36%- συγκριτικά με άτομα που προέρχονται από άλλα μεγάλα αστικά κέντρα (Θεσσαλονίκη, Λάρισσα, Πάτρα, Ηράκλειο) όπου το ποσοστό είναι 21% και 21% στις αγροτικές περιοχές και τα χωριά. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι η διαφοροποίηση αυτή μπορεί να οφείλεται στις συνθήκες διαβίωσης, όπως είναι το ενδοοικιακό περιβάλλον, οι περιβαλλοντικές συνθήκες στο χώρο εργασίας, ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης, οι διατροφικές συνήθειες και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Ακόμα πρόσθεσαν ότι και οι ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής, όπως η ελάττωση των λοιμώξεων με τα αντιμικροβιακά φάρμακα και τους κατάλληλους εμβολιασμούς ευνοούν τις αλλεργίες με την έννοια ότι τα παιδιά δεν έρχονται σε επαφή με τα μικρόβια, ώστε να ανοσοποιούνται.

Οπως αναφέρθηκε, ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα παρουσιάζουν κάποιο αλλεργικό σύμπτωμα υπογραμμίζοντας ότι η αλλεργία αποτελεί την «επιδημία» της σύγχρονης εποχής. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι επιστήμονες στην αντιμετώπιση του αλλεργικού παιδιού στο σχολείο, όπου εκτός από την αντιμετώπιση αυτής καθεαυτής της αλλεργίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί και η απομόνωση που μπορεί να οδηγηθεί το αλλεργικό παιδί. Χρειάζεται υπογράμμισαν η συνεργασία γιατρού, δασκάλου και γονιού, ώστε ο μικρός ασθενής να είναι «ισότιμος» και ενεργός, όπως τα άλλα παιδιά, χωρίς κανένα αποκλεισμό ή διαχωρισμό.

Κι ενώ υπάρχει αυτή η έκρηξη των αλλεργιών, τα νοσοκομεία που έχουν αλλεργιολογικά ιατρεία είναι οχτώ στην Αττική (μεταξύ των οποίων και τα τρία στρατιωτικά) και ένα στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» δεν υπάρχει αλλεργιολόγος γιατρός και έτσι το βάρος πέφτει στο άλλο παιδιατρικό νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ