Πέμπτη 3 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΔΚΝΑ
Εκχωρεί αρμοδιότητες σε ιδιώτες

Διευρύνεται η αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), μετά την παράδοση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων στην ιδιωτική εταιρία ΤΟΜΗ ΑΕ.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΕΣΔΚΝΑ, του Δήμου Ανω Λιοσίων και της Δημοτικής Επιχείρησης Τεχνικών Εργων Ανω Λιοσίων Αττικής (ΔΕΤΕΑΛΑ), σύμφωνα με την οποία «η λειτουργία ανατέθηκε στην εταιρία ΤΟΜΗ ΑΕ» και «παρατείνεται η δοκιμαστική λειτουργία έως 27/7/2003, διάστημα κατά το οποίο εκτιμά ο ΕΣΔΚΝΑ ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του Διεθνούς Διαγωνισμού για την ανάθεση της λειτουργίας».

Οι εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ εκτιμούν, από την πλευρά τους, ότι ο Σύνδεσμος είναι σε θέση να λειτουργήσει τον αποτεφρωτήρα με δικό του προσωπικό και τεχνογνωσία. Ωστόσο, η διοίκηση φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη και υπογράφει προγραμματική σύμβαση με τη ΔΕΤΕΑΛΑ, η οποία με τη σειρά της αναθέτει τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα στην ΤΟΜΗ ΑΕ.

Πρόκειται για μία περίπτωση ξεπουλήματος και αλλοίωσης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΣΔΚΝΑ, ο οποίος, αντί να λειτουργεί με βάση το δημόσιο συμφέρον, αντιθέτως προχωρά σε ιδιωτικά συμφωνητικά, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική ανάγκη. Παράλληλα, όπως φαίνεται από την προγραμματική σύμβαση, αφού λήξει η σύμβαση με την ΤΟΜΗ, ο ΕΣΔΚΝΑ θα προχωρήσει στις διαδικασίες Διεθνούς Διαγωνισμού, όπου και πάλι ιδιώτης θα αναλάβει τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα.

Να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση του Συνδέσμου ανεβάζει το κόστος λειτουργίας του αποτεφρωτήρα κατά 40% τουλάχιστον. Τέλος, ερωτηματικά εγείρονται για τον έλεγχο που θα είναι σε θέση να ασκήσει ο ΕΣΔΚΝΑ στη λειτουργία του αποτεφρωτήρα, εφόσον αυτός θα λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια - δηλαδή μέγιστο κέρδος. Αλλωστε, όπως είπαν στο «Ρ» εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ, «πώς θα είναι σε θέση ο Σύνδεσμος να ελέγχει αποτελεσματικά τι θα καίει ο αποτεφρωτήρας;».

Τέλος, οι εργαζόμενοι δηλώνουν από την πλευρά τους αποφασισμένοι να αντιταχθούν ενεργητικά στην απόπειρα της διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, να προχωρήσει σε μια εκτεταμένη επιχείρηση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ