Πέμπτη 3 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΗ - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Πάνω από 25 εκατ. ευρώ το κόστος αποκατάστασης

Σύσκεψη φορέων για τη διεκδίκηση των κονδυλίων αποκατάστασης των ζημιών συγκάλεσε ο δήμαρχος

Οι ζημιές και καταστροφές που προξενήθηκαν στο Δήμο Κύμης από την έντονη, πλην όμως συνηθισμένη κακοκαιρία του Φλεβάρη, αποδείχτηκε ότι ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που φάνηκαν αρχικά. Αυτή η διαπίστωση ανήκει στην αρμόδια επιτροπή καταγραφής των καταστροφών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Κλιμάκιο της επιτροπής επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές και κατέγραψε επί ένα τριήμερο μόνο το 60% των ζημιών που προκλήθηκαν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας επιτροπής, το κόστος των έργων που χρειάζονται για να «επανακάμψει» η περιοχή ανέρχεται σε 13 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 4,5 δισ. δραχμές), ενώ εκτιμάται ότι για την αποκατάσταση του 100% των ζημιών που προκλήθηκαν, χρειάζεται σχεδόν διπλάσιο κονδύλι. Αυτά, μεταξύ άλλων, αποκαλύφθηκαν σε πλατιά σύσκεψη φορέων και ΟΤΑ της περιοχής, που διοργάνωσε ο δήμαρχος Κύμης Δημ. Θωμάς. Στην ίδια σύσκεψη προβλήθηκαν και σλάιτς μερικών από τις καταστροφές που έχουν προξενηθεί, ιδιαίτερα στο οδικό επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο της περιοχής, σε έργα υποστήριξης, κατολισθήσεις κ.ά. Ετσι, μπροστά σε αυτό το μέγεθος ζημιών και του κόστους αποκατάστασης, η εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών για διάθεση ποσού 73 εκατ. ευρώ που αφορά όλη την Ελλάδα, αποδεικνύεται εμπαιγμός.

Οι κάτοικοι τη περιοχής έχουν πικρή εμπειρία από το παρελθόν. Οταν το 1998, ολόκληρο το χωριό Βίταλο κινδύνεψε από κατολίσθηση, κυβερνητικά κλιμάκια, βουλευτές και υπηρεσίες επισκέφτηκαν την περιοχή και έδωσαν υποσχέσεις. Οταν όμως «κάθισε ο κουρνιαχτός», κανείς δεν ασχολήθηκε. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που η μελέτη που ανατέθηκε τότε στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών δεν έχει αρχίσει ακόμα, με αποτέλεσμα κάτοικοι και περιουσίες να εξακολουθούν να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή. Παρόμοιο πρόβλημα με αυτό του Βίταλου, παρουσιάστηκε με την πρόσφατη κακοκαιρία και στο χωριό Οξύλιθος, όπου 35 σπίτια κινδυνεύουν.

Φαινόμενα κατολίσθησης, που συνοδεύονται όμως και από κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, συμβαίνουν και σε ένα σημαντικό έργο της περιοχής, που όλο φτιάχνεται και όλο χαλάει. Πρόκειται για τον παραλιακό δρόμο Στόμιου - Πλατάνα, που λόγω της προχειρότητας της κατασκευής του βρίσκεται συνέχεια εκτός κυκλοφορίας, ενώ έχει «φάει» και αρκετά εκατομμύρια.

Οι παραβρεθέντες στη σύσκεψη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αρκέστηκαν στις διαπιστώσεις για το μέγεθος των ζημιών και στη φραστική συμπαράσταση. Ετσι, δικαιολογημένα ο δήμαρχος Δ. Θωμάς επισήμανε ότι η ενημέρωση φορέων και κατοίκων και ο συντονισμός σε διεκδικητική βάση θα έχει αποτέλεσμα και κει θα κριθούν όλοι.

Την αγωνιστική κατεύθυνση και το διεκδικητικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η ΤΑ απέναντι στην κυβέρνηση τόνισε στην παρέμβασή της η εκπρόσωπος της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, Σοφία Ντούρου. Επισήμανε την περικοπή κονδυλίων αλλά και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων που επιχειρεί η κυβέρνηση χωρίς τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους και τόνισε ότι η κυβέρνηση κλείνει τη στρόφιγγα των κονδυλίων όταν πρόκειται για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Και κατέληξε: «Γι' αυτό το ΚΚΕ θα είναι συνέχεια μαζί σας, μέσα και ιδιαίτερα έξω από τη Βουλή για να αγωνιστεί και να διεκδικήσει μαζί σας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ