Πέμπτη 3 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι μάρτυρες αδυνατούν να αναγνωρίσουν κατηγορούμενους

Συνεχίστηκε χτες η κατάθεση μαρτύρων για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη και το στοιχείο που ξεχώρισε ήταν η αδυναμία του μάρτυρα Νίκου Μπερετάνου να αναγνωρίσει μεταξύ των κατηγορουμένων τον Ηρακλή Κωστάρη τον οποίο υποστήριξε ότι είδε στον τόπο της εκτέλεσης του Π. Μπακογιάννη μαζί με τον Σάββα Ξηρό. Ο ίδιος, προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας πως παγιδεύτηκε από τους άλλους κατηγορούμενους. Στην προχτεσινή του κατάθεση ο Ν. Μπερατάνος κληθείς να αναγνωρίσει τον Ηρ. Κωστάρη έδειξε τον Κ. Καρατσώλη. Χτες ο πρόεδρος του δικαστηρίου του επισήμανε πως μπορεί να ανακαλέσει την κατάθεσή του χωρίς ποινικές συνέπειες σε βάρος του, ο Ν. Μπερετάνος όμως είπε πως όσα κατέθεσε είναι αληθή.

Ο Ηρ. Κωστάρης σημείωσε ότι ο Ν. Μπερετάνος δεν τον είχε αναγνωρίσει στην κατάθεσή του στον εφέτη ανακριτή, προσθέτοντας ότι η κατάθεση του μάρτυρα στο δικαστήριο έγινε καθ' υπόδειξη. «Είπατε ότι αναγνωρίζετε τον Κωστάρη και δείχνατε τον Καρατσώλη. Κρίμα που δεν υπάρχουν μέσα στην αίθουσα τηλεοπτικές κάμερες», του είπε και ο Ν. Μπερετάνος απάντησε: «Σηκώθηκε αυτός που κάθεται δίπλα σας για να με παγιδεύσει». Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση του εισαγγελέα Βασίλη Μαρκή, αν μετείχε στην εκτέλεση του Π. Μπακογιάννη, ο Ηρ. Κωστάρης αρνήθηκε κάθε σχέση με την «17Ν», υποστηρίζοντας πως τη μέρα που κατηγορείται πως βρισκόταν στην περιοχή, αυτός ήταν αλλού και θα το αποδείξει. «Οχι μόνο αρνούμαι τις κατηγορίες, αλλά αγανακτώ», είπε. «Είναι ένας ακόμα κατασκευασμένος μάρτυρας», είπε για τον Ν. Μπερετάνο ο συνήγορος υπεράσπισης του Σάββα Ξηρού, Γιώργος Αγιοστρατίτης.

Ο συνοδός του Π. Μπακογιάννη Α. Σκαρμούτσος είπε ότι τη μέρα της δολοφονίας δεν τον είχε συνοδεύσει, αλλά στο παρελθόν είχε αντιληφθεί αυτοκίνητα να τον παρακολουθούν, αλλά ο Π. Μπακογιάννης του είχε πει να μη φοβάται.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο οποίος στις 20 Νοέμβρη 1990 είχε δεχτεί στη Ν. Ερυθραία επίθεση με τρεις ρουκέτες. Για την υπόθεση αυτή κατηγορούνται οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός και Ηρακλής Κωστάρης. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρχαν πολιτικά κίνητρα στην εναντίον του επίθεση. Σκοπός των δραστών ήταν να τον σκοτώσουν είπε, αλλά δε γνωρίζει τα κίνητρά τους. Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως έψαξε να βρει τους δράστες της εναντίον του ενέργειας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ