Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η επικίνδυνη καύση ξανά στο προσκήνιο!

Ανοιχτό παράθυρο ακόμη και στην επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον μέθοδο της καύσης ή στην αναποτελεσματική μέθοδο της πυρόλυσης, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, άφησε προχτές το βράδυ η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου. Κατά τη συνάντησή της με το Νομαρχιακό Συμβούλιο και τους δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, με θέμα το πρόβλημα των χωματερών, παρουσιάστηκε ευθυγραμμισμένη με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ που προωθούν τις δύο αυτές μεθόδους, όπως αποκάλυψε και ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Λ. Κουρής, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «ΦΛΑΣ».

Σημειώνεται ότι οι μέθοδοι αυτοί για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τουλάχιστον για την Αττική, έχουν απορριφθεί εδώ και χρόνια τόσο από τον ΕΣΔΚΝΑ, όσο και από την τότε ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς υπάρχουν πλήρως τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις που συνηγορούν σ' αυτό και για τους λόγους αυτούς ακολουθείται η μέθοδος της υγειονομικής ταφής. Η καύση απορρίφθηκε εξαιτίας της έκλυσης σημαντικών ποσοτήτων καρκινογόνων διοξινών στο περιβάλλον, οι οποίες μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Οσον αφορά στην πυρόλυση, πρόκειται για μια μέθοδο που έχει απορριφθεί εξαιτίας της αποτυχίας της στην επεξεργασία αστικών αποβλήτων.

Την τεχνολογία των δύο αυτών μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων προσπαθούν εδώ και καιρό να προωθήσουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, αποσκοπώντας φυσικά σε τεράστια κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν πέντε χρόνια - όπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ» - το ρόλο του πλασιέ των συμφερόντων αυτών στη χώρα μας είχε παίξει ο τότε Διευθυντής του Ταμείου Συνοχής της ΕΕ Βερστρίγκε.

Τώρα τη σκυτάλη φαίνεται πως παίρνει η ίδια η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, η οποία ενθαρρύνει την απόλυτη κυριαρχία των ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως ήδη έχει γίνει στον τομέα της ανακύκλωσης. Μάλιστα, μεθοδεύει τη διάσπαση του ΕΣΔΚΝΑ, δίνοντας το «πράσινο φως» για τη δημιουργία από ομάδες δήμων της Ανατολικής Αττικής ξεχωριστών συνδέσμων διαχείρισης, οι οποίοι αναγκαστικά θα στραφούν στους ιδιώτες, αλλά και στη χρησιμοποίηση των μεθόδων της καύσης ή της πυρόλυσης, κάτι που θα πληρώσουν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου με ακόμη πιο πανάκριβα τέλη, αλλά και με την ίδια την υγεία τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ