Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Προεκλογικές προσλήψεις αλλά και υποχρεωτικές μετατάξεις

Την επιλογή της αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να προωθεί αποτελεσματικότερα τις επιλογές του κεφαλαίου, εξυπηρετούν οι αλλαγές στη διαδικασία των μετατάξεων που αποφάσισαν χτες, σε συνάντηση, οι υπουργοί Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης και Εσωτερικών και Κ. Σκανδαλίδης, καθώς κριτήριο είναι η «ικανότητα απόδοσης» του υπαλλήλου στην «ορθότητα των στόχων» κάθε υπηρεσίας. Παράλληλα, αποφάσισαν την πρόσληψη, εντός του 2003, 15.800 μόνιμων υπαλλήλων σε υπουργεία, περιφέρειες, νομαρχίες και ΝΠΔΔ εποπτευόμενα από το κράτος. Εξαιρούνται οι δήμοι, ενώ περιλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Από αυτές έχουν ήδη εγκριθεί οι 1.500 με 1.800 θέσεις. Πρόκειται για μια εξαγγελία προεκλογικού χαρακτήρα, που επιχειρείται να συγκαλυφτεί από την κυβέρνηση, με το πρόσχημα ότι πέρσι και πρόπερσι οι προσλήψεις ήταν περισσότερες.

Με σχέδιο νόμου που θα εισηγηθεί ο Κ. Σκανδαλίδης στο υπουργικό συμβούλιο μετά το Πάσχα, από το 2004 οι μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων θα συνδέονται με τον ετήσιο προγραμματισμό θέσεων των δημοσίων υπηρεσιών και τις προσλήψεις, που σημαίνει ότι ορισμένες θα έχουν και υποχρεωτικό χαρακτήρα. Οπου υπάρχουν κενές θέσεις ή όπου το προσωπικό είναι πλεονάζον θα γίνονται μετατάξεις. Στα κριτήρια που θα θεσπιστούν περιλαμβάνονται τα προσόντα, αλλά και η ικανότητα απόδοσης του κάθε υπαλλήλου για τις ανάγκες της υπηρεσίας που θέλει να μεταταχθεί. Η ικανότητα... ενδεχόμενης απόδοσης προφανώς θα μετριέται με βάση την προσήλωση του υπαλλήλου στους στόχους της κάθε υπηρεσίας για αποτελεσματικότερη διοίκηση με λιγότερο κόστος - όπως προβλέπεται και στο νόμο «Πολιτεία».

Κατά τα άλλα, στους στόχους των αλλαγών περιλαμβάνεται η στελέχωση των παραμεθόριων και προβληματικών υπηρεσιών, των μικρών υπηρεσιών χωρίς επιστημονικό προσωπικό και η μεταφορά προσωπικού από ενδεχόμενη μετατροπή υπηρεσιών από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ ή ΑΕ.

Προεκλογικές εξαγγελίες

Ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης, μιλώντας στο «Ρ» σημείωσε: «Η εξαγγελία της κυβέρνησης για προσλήψεις εντός του 2003 έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα. Για το ζήτημα του επικείμενου νομοσχεδίου που συνδέει τις μετατάξεις με τις προσλήψεις προκύπτει ότι: ένας μεγάλος αριθμός μετατάξεων θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ενώ τόσο αυτές όσο και οι όποιες εθελοντικές μετατάξεις θα γίνονται με κριτήρια που εν πολλοίς περιέχουν την έννοια της απόλυτης πειθαρχίας στην κυβερνητική πολιτική. Γιατί τα κριτήρια αυτά εισαγάγουν τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, δηλαδή κατά πόσο θα υπηρετεί κάποιος εργαζόμενος πιστά τις κυβερνητικές εντολές. Είναι φανερό ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στα πλαίσια των γενικότερων αναδιαρθρώσεων στη δημόσια διοίκηση που στόχο έχουν την αποτελεσματικότερη προώθηση και εφαρμογή των πολιτικών του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν. Να μπουν στους αγώνες μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την απόκρουση αυτών των αντεργατικών επιλογών και την επιβολή των θέσεων του κινήματος, για μια δημόσια διοίκηση στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ