Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣτΕ
Νόμιμο ΠΔ για τους ναυτικούς

Νόμιμο κρίθηκε από το ΣτΕ σχέδιο προεδρικού διατάγματος με το οποίο κυρώνονται οι οδηγίες 1999/63 και 1999/95/ΕΚ που αφορούν ζητήματα εργασιακών σχέσεων των ναυτικών, θερινής άδειας κλπ. Οι παραπάνω οδηγίες υλοποιούν συμφωνία μεταξύ της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στις Μεταφορές και της Ενωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών και αφορούν όλα τα εμπορικά πλοία που καταπλέουν σε λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξάρτητα αν έχουν σημαία κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή σημαία τρίτων χωρών, ενώ εξαιρούνται τα αλιευτικά πλοία.

Το ΣτΕ με την υπ' αριθμό 108/2003 απόφαση έκρινε νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος και επισημαίνει ότι οι οδηγίες θα έπρεπε να είχαν κυρωθεί από τη χώρα μας το αργότερο μέχρι 30 Ιούνη 2002, προσθέτοντας πως θα έπρεπε να είχε σταλεί στο ΣτΕ το σχέδιο προεδρικού διατάγματος σε εύλογο χρόνο, προκειμένου να επεξεργαστεί το διάταγμα και να δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

To σχέδιο προεδρικού διατάγματος προβλέπει ότι οι ώρες εργασίας των ναυτικών δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 14 ημερησίως και τις 77 την εβδομάδα. Οι οδηγίες προβλέπουν ρητά ότι οι ναυτικοί που εργάζονται στις φυλακές γέφυρας ή μηχανοστασίου και βεβαιωμένα (από γιατρό) έχουν πρόβλημα υγείας, μπορούν να μεταφέρονται από νυχτερινή σε ημερήσια βάρδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ