Σάββατο 12 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Αρχηγός Κράτους - Πρόεδρος: Ρολάντας Μπραζάουσκας

Υπουργός Εξωτερικών: Αντάνας Βαλιόνις

Εκταση: 65.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Πληθυσμός: 3,69 εκατομμύρια (80% Λιθουανοί, 11% Πολωνοί, 7% Ρώσοι)

Γλώσσα: Λιθουανικά Πρωτεύουσα: Βίλνα Νόμισμα: Λίτας

Λιθουανία
και ΕΕ

Η Λιθουανία υπέγραψε συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ το 1994 και υπέβαλε αίτηση για ένταξη ένα χρόνο αργότερα. Το 1999, η Επιτροπή αποφάσισε ότι η Λιθουανία πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Το 1999 στο Ελσίνκι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να συγκαλέσει διμερείς διακυβερνητικές διαβουλεύσεις το Φλεβάρη του 2000 για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Λιθουανία, με σκοπό την ένταξή της στην Ενωση.

Σύνταγμα
Εσωτερική πολιτική

Το πολίτευμα της Λιθουανίας είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά στη χώρα απαγορεύεται το ΚΚ Λιθουανίας, ενώ στη φυλακή βρίσκεται ακόμη ο Μ. Μπουρακιάβιτσιους, πρώην Α` Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος. Διώξεις υπάρχουν και εναντίον άλλων στελεχών του ΚΚ και των μελών των πρώην σοβιετικών Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος εκλέγεται άμεσα για πενταετή θητεία και διορίζει τον πρωθυπουργό, ο οποίος σχηματίζει την κυβέρνηση με την έγκριση του Κοινοβουλίου. Το Κοινοβούλιο αποτελείται από 141 μέλη, τα οποία εκλέγονται για τετραετή θητεία.

Οι τελευταίες εκλογές έγιναν το 2000. Τον Ιούλη 2001, οι σοσιαλδημοκράτες και οι σοσιαλφιλελεύθεροι σχημάτισαν κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Αλγίντας Μπραζάουσκας, πρώην Προέδρου και «μεταλλαγμένου» ηγέτη της τελευταίας σοβιετικής περιόδου στη Λιθουανία.

Λιθουανία
και ΝΑΤΟ - Πόλεμος

Μία από τις βασικές προτεραιότητες της αστικής ηγεσίας της Λιθουανίας επιτεύχθηκε στη Σύνοδο της Πράγας το 2002, όταν η χώρα κλήθηκε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η επίσημη ένταξή της αναμένεται να γίνει το 2004. Ηδη ένοπλες δυνάμεις της χώρας συμμετέχουν σε Νατοϊκά γυμνάσια, ενώ η χώρα αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες και προσανατολίζεται σε αγορές νέων όπλων.

Η ηγεσία της στήριξε απ' την πρώτη στιγμή τις πολεμικές προετοιμασίες της Ουάσιγκτον στον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ