Τρίτη 15 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συκοφάντες κονδυλοφόροι

Το να μη γνωρίζεις την ελληνική γλώσσα είναι θέμα εκπαίδευσης. Το να μη διαβάζεις γιατί δε θέλεις ή δε σου αρέσει είναι θέμα προσωπικό. Το να συμπεριφέρεσαι σαν χούλιγκαν και να εκφράζεις τα ζωώδη ένστικτά σου, πετώντας μπουκάλια στο γήπεδο είναι θέμα παιδείας. Το να μην είσαι οσφυοκάμπτης είναι θέμα ιδεολογίας και λεβεντιάς.

Διαβάζω τις τελευταίες μέρες, στα «ΝΕΑ» και στο «ΒΗΜΑ», διάφορα κείμενα, τα οποία με το χειρότερο τρόπο αντιμετωπίζουν την απόφαση του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθήνας να ματαιώσει τη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας ως τιμώμενης χώρας στην 26η Γιορτή Βιβλίου. Και διερωτώμαι: Καλά, οι δημοσιογράφοι του συγκροτήματος δε γνωρίζουν ελληνικά; Διότι η επιστολή που στάλθηκε στο Βρετανικό Συμβούλιο είναι σαφής.

Οι Ελληνες εκδότες και βιβλιοπώλες τιμούμε τους πνευματικούς ανθρώπους της Μ. Βρετανίας και καλούμε τους συγγραφείς και τους εκδότες της στη Γιορτή Βιβλίου, όλους αυτούς τους πνευματικούς ανθρώπους που ένωσαν τη φωνή τους με ένα εκατομμύριο (1.000.000) διαδηλωτές του Λονδίνου.

Δεν μπορούμε, όμως, να κάνουμε το ίδιο με την πολιτική της Μ. Βρετανίας. Δεν μπορούμε να καθίσουμε δίπλα - δίπλα με το Βρετανό πρέσβη, Σερ Ντέιβιντ Μέιντον, ο οποίος, την ώρα που δολοφονούνταν εκατοντάδες παιδιά στο Ιράκ από τα «έξυπνα όπλα» και την έλλειψη φαρμάκων και νερού, συμμετείχε σε γιορτές για σκυλάκια.

ΟΧΙ, οι Ελληνες εκδότες έχουν μάθει να παλεύουν και να αντιστέκονται. Η ιστορία τους είναι παράλληλη με την ιστορία του ελληνικού λαού. Ποτέ δε δείλιασαν, δεν υπέκυψαν, δε συμβιβάστηκαν. Με κίνδυνο της προσωπικής τους ελευθερίας και των περιουσιών τους, εξέδιδαν βιβλία σε όλες τις σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Οταν κάποιοι κονδυλοφόροι κρύβονταν ή συμβιβάζονταν, εκείνοι στέλνονταν στις φυλακές και τις εξορίες, ύψωναν το ανάστημά τους στην ιερά εξέταση του Μεταξά, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, στη χούντα του Παπαδόπουλου.

Κύριε Πρετεντέρη, χρειάζεται πολύ θάρρος για να πάρεις μια απόφαση ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων», και το θάρρος και η λεβεντιά ποτέ δεν έλειψαν από τους εκδότες.

Εμείς δε συνηθίζουμε ούτε μπουκάλια να πετάμε, ούτε να βρίζουμε. Το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στο σκοταδισμό και να εκδίδουμε βιβλία. Πολλά βιβλία, και Αγγλων και Αμερικανών συγγραφέων!


Δημήτρης ΠΑΠΑΛΕΩΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ