Τρίτη 15 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΙΡΑΚ
Προαναγγελθείσα αρχαιοκαπηλική λεηλασία

Εικόνα από τις αποθήκες του μουσείου όπου φυλάσσονται οι πάπυροι
Εικόνα από τις αποθήκες του μουσείου όπου φυλάσσονται οι πάπυροι
Αυτό που φοβόταν η ιρακινή και παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα, αυτό για το οποίο προειδοποιούσαν διεθνείς οργανισμοί, λ.χ. η «ΟΥΝΕΣΚΟ» και το ICOMOS, αυτό που προσπαθούσαν να αποφύγουν και οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι, δίνοντας τα αρχαιολογικά στίγματα του Ιράκ στην κυβέρνησή τους για να μη βομβαρδιστούν, δυστυχώς έγινε: το Αρχαιολογικό Μουσείο Βαγδάτης, το Μουσείο και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μοσούλης λεηλατήθηκαν υπό το βλέμμα των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, από ανθρώπους που αποκαλούνται «όχλος». Αυτή είναι βολική «εξήγηση» για το Πεντάγωνο, όχι όμως για την κοινή λογική που αναρωτιέται πώς να κερδίσει ο «όχλος» από κλοπή αρχαιοτήτων, αν δεν υπάρχουν αρχαιοκάπηλοι κλεπταποδόχοι.

Το σίγουρο είναι πως τα κλεμμένα ανεκτίμητα αρχαία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βαγδάτης, ούτως ή άλλως θα καταλήξουν στα χέρια Αμερικανών και Βρετανών και έπειτα στα μουσεία και στις ιδιωτικές συλλογές τους. Το ίδιο έγινε στον «Πόλεμο του Κόλπου» το '91, με τα 4.000 αρχαία αντικείμενα που ακόμη κάνουν το γύρο του αρχαιοκαπηλικού κόσμου, ενώ ένα από αυτά βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Τώρα, όπως είπε δακρυσμένη η υποδιευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαγδάτης, Ναμπχάλ Αμίν, «λεηλάτησαν και κατέστρεψαν 170.000 εκθέματα ηλικίας χιλιάδων χρόνων και αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Αμερικανοί υποτίθεται ότι προστατεύουν το μουσείο. Αν είχαν στείλει έστω και ένα άρμα μάχης και δύο στρατιώτες, τίποτε δε θα είχε συμβεί. Θεωρώ τους Αμερικανούς στρατιώτες υπεύθυνους γι' αυτό που συνέβη σε αυτό το μουσείο». Ουσιαστικά υπεύθυνους θεωρεί τους Αμερικανούς και ο γενικός διευθυντής της UNESCO, Κοϊτσίρο Ματσουούρα, ο οποίος κάλεσε τις αμερικανικές και βρετανικές «αρχές» να λάβουν αμέσως μέτρα διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ. Το ίδιο και ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Αλεξάντρ Γιακοβένκο: «Οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις είναι επίσης υπεύθυνες για την προστασία των πολιτιστικών ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων του Ιράκ, τα οποία αποτελούν τμήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς».

Ο ανταποκριτής Γαλλικού Πρακτορείου είδε την Παρασκευή ό,τι «δεν» είδαν οι Αμερικανοί. Σύμφωνα με αναμετάδοση του ΑΠΕ, «περίπου δέκα πλιατσικολόγοι λυμαίνονταν χωρίς να δείχνουν καμία ανησυχία ορισμένες αίθουσες του Μουσείου, του οποίου τα γραφεία έχουν ολοκληρωτικά λεηλατηθεί». Σε λίγες ώρες, καθώς κανείς δεν τους εμπόδισε, οι δέκα έγιναν χιλιάδες, σύμφωνα με δηλώσεις, όπως του Μοχσέν Χασάν, επιμελητή του Μουσείου, στους «New Υοrκ Times», ο οποίος εκτίμησε ότι ο «όχλος» προέρχεται από τις φτωχότερες συνοικίες της πόλης, αλλά και «από τη μεσαία τάξη, οι οποίοι μάλιστα γνώριζαν ακριβώς τι έψαχναν». Ισως και πού θα τα δώσουν, θα προσθέταμε εμείς.

Το θέμα είναι ότι οι 28 αίθουσες του μουσείου είναι πλέον άδειες. Μεταξύ χιλιάδων άλλων αρχαιοτήτων στα κλεμμένα είναι και τα εξής: Ολόχρυση άρπα της εποχής των Σουμερίων (3360-2000 π.Χ.). Το περίφημο γλυπτό κεφάλι γυναίκας από το Ουρούκ. Μεγάλη συλλογή με χρυσά περιδέραια, βραχιόλια και σκουλαρίκια των δυναστειών των Σουμερίων, ηλικίας 4.000 χρόνων κ.ά.

Μια... χλιαρή ελληνική αντίδραση διατύπωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, ο οποίος ζήτησε από το βρετανικό ΥΠΠΟ να «μεριμνήσει» για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς!!! Δεν απευθύνθηκε καν στους Αμερικανούς, διότι λέει «δεν υπάρχει υπουργείο Πολιτισμού Ομοσπονδιακού χαρακτήρα στη διοικητική δομή των ΗΠΑ»!!!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομολογίες «εκ των έσω» (2008-05-11 00:00:00.0)
Εντείνεται το πλιάτσικο! (2005-06-23 00:00:00.0)
Οι «εκπολιτιστές» του Ιράκ (2005-01-20 00:00:00.0)
Το θέμα θεωρείται «λήξαν»... (2003-06-10 00:00:00.0)
Οργανωμένη ληστεία (2003-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ