Πέμπτη 23 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΙΡΑΚ
Εντείνεται το πλιάτσικο!

Με καταστροφή μεγαλύτερη από εκείνη που υπέστη με την κατάληψη δύο χρόνια πριν της Βαγδάτης από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, απειλείται η πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ.

Αυτό δηλώνει η Αμερικανίδα αρχαιολόγος, δρ. Ελίζαμπεθ Στόουν, του Πανεπιστημίου «Στόνιμπρουκ» της Ν. Υόρκης, επί τριάντα χρόνια επικεφαλής αρχαιολογικών ανασκαφών στο Ιράκ. Η Ε. Στόουν αναφέρει λεηλασίες και κλοπές αρχαιοτήτων του Ιράκ, χειρότερες από εκείνες του 2003 στο Εθνικό Μουσείο Βαγδάτης.

«Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τον αρχαιολογικό χώρο, όπου τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 ανακαλύψαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μεσοποταμίας. Από τότε ο τόπος αυτός αποτελούσε στόχο αρχαιοκάπηλων», είπε στο BBC η δρ. Στόουν. «Σήμερα, από τις αεροφωτογραφίες παρατηρούμε ότι στο έδαφος υπάρχουν μεγάλα κενά, μεγάλες τετράγωνες τρύπες. Διακρίνουμε ποια μνημεία έχουν πραγματικά λεηλατηθεί και σε ποια οι καταστροφές είναι περιορισμένες».

Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του αμερικανικού στρατού κατοχής, η αρχαιολόγος προσθέτει: «Οσα συμβαίνουν στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσοποταμίας είναι χειρότερα από όσα συνέβησαν στο Εθνικό Μουσείο Βαγδάτης, αμέσως μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας από τα αμερικανικά στρατεύματα. Αλλά και εκείνες οι καταστροφές έπρεπε να είχαν εμποδιστεί. Ομως ξέρουμε τι ακριβώς έχει κλαπεί από εκεί. Ξέρουμε από πού προήλθαν εκείνοι οι θησαυροί. Είναι καταγεγραμμένοι και έχουμε φωτογραφία του κάθε κομματιού. Αντιθέτως, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει κλαπεί από τους αρχαιολογικούς χώρους και τις λαθρανασκαφές», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ