Κυριακή 20 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές σελίδες

Τσουρέκια

Ενάμιση κιλό αλεύρι, δυο κουταλιές της σούπας μαγιά μπίρας, ένα φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος, ενάμιση φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη, έξι αυγά, μια κουταλιά γεμάτη ξύσμα πορτοκαλιού, μια κουταλιά μαχλέπι ή γλυκάνισο, ένα φλιτζάνι γάλα, ένα κουταλάκι κοφτό αλάτι.

Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό και λιώνουμε μέσα του τη μαγιά. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε τόσο ώστε να γίνει πηχτός χυλός. Το σκεπάζουμε με ένα λαδόχαρτο και το τυλίγουμε με μια κουβέρτα να φουσκώσει. Στο μεταξύ βάζουμε σε πήλινη λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι, λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε. Βράζουμε το μαχλέπι ή το γλυκάνισο σε λίγο νερό, το σουρώνουμε και ρίχνουμε ένα φλιτζάνι του καφέ. Προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη. το ξύσμα από πορτοκάλι και τον φουσκωμένο χυλό με τη μαγιά και ζυμώνουμε έτσι ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια ζύμη μαλακή. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με λαδόχαρτο, τυλίγουμε με μάλλινη κουβέρτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει τόσο ώστε να γίνει διπλάσιο. Επειτα την ξεσκεπάζουμε, κόβουμε κομμάτια και πλάθουμε τσουρεκάκια στρογγυλά ή κοτσίδες. Επειτα τα τοποθετούμε σε μια βουτυρωμένη λαμαρίνα τα σκεπάζουμε πάλι και τα ξαναβάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Αλείφουμε με αυγά, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και λευκά αμύγδαλα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για τριάντα λεπτά της ώρας. Είπαμε να κάνουμε κάτι με τα ίδια μας τα χέρια. Ομως εάν το αποτέλεσμα δε σας ικανοποιεί μη σκάτε. Αν πετύχουν έχει καλώς αν όχι, αφού συγυρίσουμε την κουζίνα μας που θα μοιάζει ασφαλώς με πεδίο μάχης, θα απευθυνθούμε στο φούρνο της γειτονίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ