Σάββατο 4 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
INΔΟΝΗΣΙΑ
Με «κατασταλτική βία» θα απαντήσει ο Πρόεδρος στους αντάρτες...
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Κατασταλτική πολιτική απέναντι σ' όλα τα ανταρτικά ή άλλα κινήματα, που έχουν στόχο την ανεξαρτητοποίηση διαφόρων περιοχών της Ινδονησίας, ανήγγειλε πως θα ακολουθήσει εφεξής ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ. Η «προειδοποίηση» αυτή ήρθε, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, που έδωσε ο Ινδονήσιος Πρόεδρος στο Πεκίνο, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.

Την παραμονή της κλιμάκωσης των σημερινών διαδηλώσεων σε κεντρική πόλη της επαρχίας Ατσέι, ο Ινδονήσιος Πρόεδρος Ουαχίντ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κίνα, δήλωσε πως θα χρησιμοποιήσει «κατασταλτική βία» για να εμποδίσει το διαμελισμό της χώρας.

Οπως είπε ο ίδιος κατά λέξη στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο, «θα χρησιμοποιήσουμε κατασταλτική βία, εφόσον δεχτούμε νέα πρόκληση. Εάν δεν υπάρξουν προκλήσεις, αλλά απλή έκφραση επιθυμίας (για ανεξαρτητοποίηση), τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα...». Τέλος, ο Πρόεδρος Ουαχίντ κατέληξε λέγοντας: «Ολα εξαρτώνται από το δικαίωμα του Προέδρου να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστεί την ενότητα του έθνους»...

Οι χτεσινές δηλώσεις του Προέδρου Ουαχίντ δεν είναι παρά παλινδρομίες πάνω στην τακτική, που κατά καιρούς ανακοινώνει πως θα ακολουθήσει, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των κινημάτων αποσκίρτησης και ανεξαρτησίας, που έχουν συγκροτηθεί σε μία πλειάδα περιοχών της τεράστιας νησιωτικής χώρας των 220.000.000 κατοίκων. Οσον αφορά τις χτεσινές «προειδοποιήσεις» του έναντι των ανταρτών της οργάνωσης «Κίνημα για Ελεύθερο Ατσέι», αυτές, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, δεν οφείλονται παρά στις έντονες πιέσεις που ασκούν σε βάρος του υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, με σκοπό την κατάπνιξη των ανταρτών στο Ατσέι. Μάλιστα, σήμερα, οι αντάρτες στο Ατσέι σχεδιάζουν μεγάλες επετειακές εκδηλώσεις, για να τιμήσουν την ημέρα ίδρυσής τους πριν από περίπου 23 χρόνια. Ηγέτες ανταρτών υποστήριξαν πως οι κινητοποιήσεις τους θα είναι ειρηνικές, αλλά εξέφρασαν φόβους για την πρόκληση προβοκατόρικων ενεργειών από πλευράς των ινδονησιακών στρατιωτικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, στην πολυτάραχη επαρχία Ιρίαν Τζάβα, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές, με βασικό αίτημα την ανεξαρτητοποίηση της ινδονησιακής περιοχής, διαδήλωσαν χτες σε κεντρικό σημείο της πόλης Τιμίκα.

Ο Τζον Ρουμπιάκ, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην πρωτεύουσα της Ιρίαν Τζάβα, Τζαγιαπούρα, εκτίμησε τον αριθμό των διαδηλωτών σε περίπου 3.000, προσθέτοντας πως πολλοί από τους συγκεντρωθέντες αρνούνταν έως αργά χτες βράδυ να εγκαταλείψουν το χώρο της κινητοποίησής τους, μέχρις ότου η ινδονησιακή κυβέρνηση συγκατανεύσει θετικά στο αίτημά τους για ανεξαρτητοποίηση της Ιρίαν Τζάβα.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, σε παρόμοια συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Τιμίκα, με τη συμμετοχή περίπου 2.000 ατόμων, είχαν εκδηλωθεί επεισόδια μετά την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν τουλάχιστον 56 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ