Σάββατο 4 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΤΑ
Αναμένοντας την ένοπλη επιστροφή...
ΒΙΤΟΡΙΑ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Με μεγάλες διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις της Ισπανίας και με ισχυρότατα μέτρα ασφαλείας, υποδέχτηκαν πολίτες και ηγεσία τη λήξη της μονομερούς εκεχειρίας, που, πριν από αρκετούς μήνες, είχε κηρύξει η ένοπλη οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ. Σιγήν ιχθύος τηρεί από την πλευρά της η ΕΤΑ, ενώ οι αρχές ασφαλείας έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην ισπανική πρωτεύουσα, όπου θεωρούν ότι η ΕΤΑ θα προσπαθήσει να πετύχει ένα εντυπωσιακό πλήγμα.

Με βασικό αίτημα τη διατήρηση της εκεχειρίας εκ μέρους της ΕΤΑ, δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί βρέθηκαν, χθες, στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις έγιναν στη Μαδρίτη, στη Βαρκελώνη και στη Σεβίλλη, ενώ μαζική ήταν και η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη βασκική πρωτεύουσα Βιτόρια, αλλά και στις πόλεις Μπιλμπάο και Σαν Σεμπαστιάν της επαρχίας των Βάσκων. Σε όλες τις διαμαρτυρίες, τηρήθηκε πεντάλεπτο σιγής. Τα βλέμματα των περαστικών, αλλά και της αστυνομίας, τράβηξαν τα δεκάδες μέλη του πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ, του κόμματος Herri Batasuna, τα οποία συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις κρατώντας πανό, που ζητούσαν την απελευθέρωση των συντρόφων τους, οι οποίοι κρατούνται, ακόμη και σήμερα, στις ισπανικές φυλακές.

Ο ηγέτης του Herri Batasuna, Αρνάλντο Οτέγκι, τόνισε ότι «θα ήταν μεγάλο λάθος ένα χτύπημα από την ΕΤΑ», παίρνοντας, για πρώτη φορά, τόσο μεγάλες αποστάσεις από το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης. Ο Οτέγκι, πάντως, έσπευσε να επιρρίψει σοβαρές ευθύνες στην ισπανική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι, στις εντατικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με το σύνολο του πολιτικού φάσματος της βασκικής επαρχίας, δεν έχει καταθέσει καμία σοβαρή πρόταση. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΕΤΑ έχει παραμείνει σιωπηλή, μετά από την ανακοίνωση τερματισμού της εκεχειρίας, στην οποία προχώρησε, την περασμένη Κυριακή, κατηγορώντας την κυβέρνηση Αθνάρ ότι τορπιλίζει κάθε προσπάθεια επίτευξης «ειρηνευτικής συμφωνίας» για την επαρχία των Βάσκων, ματαιώνοντας κάθε βασκική ελπίδα για αυτοδιάθεση.

«Ενοπλο εκβιασμό», χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΤΑ ο Ισπανός υπουργός Παιδείας Μαριάνο Ρατζόι, ενώ στελέχη της ισπανικής κυβέρνησης υπογράμμιζαν ότι οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν εντολή να απαντήσουν άμεσα και αποτελεσματικά σε κάθε πλήγμα ή κίνηση της ΕΤΑ. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρότατα σε όλη την ισπανική επικράτεια και ιδιαίτερα στη Μαδρίτη, αλλά και στα σύνορα με τη Γαλλία, από όπου εκτιμάται ότι θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στο ισπανικό έδαφος πολλοί μαχητές της ΕΤΑ.

Πάντως, στην περιοχή των Βάσκων, τις πρώτες ώρες μετά την επίσημη λήξη της εκεχειρίας επικρατούσε ηρεμία. Οι 14 μήνες αποχής των Βάσκων μαχητών αυτονομιστών από την ένοπλη δράση ήταν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανακωχής στη διάρκεια των 31 χρόνων που η ΕΤΑ έχει αναλάβει δράση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη φυλακή ο ηγέτης του Μπατασούνα (2005-05-27 00:00:00.0)
Νέα δολοφονική επίθεση από την ΕΤΑ (2000-08-10 00:00:00.0)
"Αντιτρομοκρατική" υστερία (1997-07-22 00:00:00.0)
Ενταση και βομβιστικές επιθέσεις (1997-02-18 00:00:00.0)
Συμβιβαστική τακτική και "προσεγγίσεις" με ΕΤΑ (1996-07-02 00:00:00.0)
Δημοψήφισμα ζητά η ΕΤΑ (1995-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ