Τρίτη 22 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
"Αντιτρομοκρατική" υστερία

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Εντονη κινητικότητα και αποφασιστικότητα επιδεικνύει η ΕΤΑ, ώστε να παραμείνει στα χνάρια του αγώνα - με όλα τα μέσα - για την αυτονομία της περιοχής των Βάσκων, παρά την απομόνωση και τον ασφυκτικό κλοιό που την έχει υποβάλει η κυβέρνηση Αθνάρ.

Για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του Μιγκέλ Ανχελ Μπλάνκο Γκαρίδο, πριν από δέκα μέρες, η ΕΤΑ προχώρησε - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες που υπάρχουν από τις πηγές της ισπανικής αστυνομίας - σε επίθεση με χειροβομβίδες κατά αστυνομικού τμήματος στην πόλη Οβιέδο της βόρειας Ισπανίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία γυναίκα. Αμέσως μετά την επίθεση, η αστυνομία της πόλης απέκλεισε ολόκληρη την περιοχή της Μπουεναβίστα, όπου σημειώθηκε η επίθεση, και εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών.

Η επίθεση αυτή, που σύμφωνα με την αστυνομία φέρει την ταυτότητα της αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης, είναι κάτι που θα προκαλέσει σίγουρα ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, που, ακολουθώντας πιστά την πρόσφατη αντιτρομοκρατική πολιτική της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, είναι αποφασισμένη να πατάξει την τρομοκρατία και να διαλύσει την οργάνωση, με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο.

"Αντιτρομοκρατικό" μέτωπο

Η υστερία που έχει καταλάβει την ισπανική κυβέρνηση δε σταματά μόνο στις ρητορικές επιδείξεις. Πρόσφατο "κατόρθωμά" της: Να συντονίσει τις κινήσεις της με τη γαλλική κυβέρνηση για να μπορέσει να επιτύχει την εξάρθρωση της ΕΤΑ και στο γαλλικό έδαφος, περιοχή που χρησιμοποιούν οι Βάσκοι αυτονομιστές για την οργάνωση πολλών εκστρατειών στο ισπανικό έδαφος. Χαρακτηριστική η δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Δικαιοσύνης, Ελιζαμπέτ Γκιγιού, ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, "παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα που μπορεί να της επιτρέπει το νομικό καθεστώς της χώρας".

Στο μεταξύ, σε σύνολο 109 χρόνια καταδίκασε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, τα τρία μέλη της ΕΤΑ, που κατηγορούνταν για απόπειρα δολοφονίας κατά του βασιλιά Χουάν Κάρλος, τον Αύγουστο του 1995, στην Πάλμα της Μαγιόρκας.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους Χουάν Χοσέ Ρέγκο Βιντάλ, Χόρχε Γκαρθία Σερτούτσα και Ιγκνάθιο Ρέγκο Σεμπαστιάν για την απόπειρα δολοφονίας και για τη συμμετοχή τους σε ένοπλη οργάνωση. Η ποινή δε χαρακτηρίζεται "εξωφρενική", αν αναλογιστεί κανείς το εχθρικό κλίμα που επικρατεί κατά της ΕΤΑ στη χώρα.

Στο μεταξύ, απαγχονισμένος βρέθηκε μέσα στο κελί του, ο 35χρονος Βάσκος αυτονομιστής κρατούμενος, Χουάν Κάρλος Χερνάντο, που το 1994 είχε καταδικαστεί σε ποινή εξαετούς κάθειρξης, με την κατηγορία της συνεργασίας με ένοπλη συμμορία. Οι δεσμοφύλακες στις φυλακές Αλμπαθέτε της κεντρικής Ισπανίας βρήκαν τον 35χρονο Βάσκο κρατούμενο κρεμασμένο από μία υδρορροή στο κελί του. Ο απαγχονισμός αποδίδεται από την ισπανική αστυνομία σε αυτοκτονία. Ομως ο υπουργός Εσωτερικών, Ορέχα, δεν ήταν σε θέση να βεβαιώσει για τα αίτια της δολοφονίας και δήλωσε ότι τα ακριβή αίτια του θανάτου του Βάσκου κρατουμένου θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από ειδική ανακριτική επιτροπή.

Παράλληλα, πολλοί Βάσκοι πολιτικοί κάλεσαν το Σαββατοκύριακο την ΕΤΑ και το "Ερι Μπατασούνα" να ακολουθήσουν το παράδειγμα του IRA, λαμβάνοντας υπόψη και την πρωτοφανή λαϊκή κινητοποίηση που ακολούθησε τη δολοφονία του Μιγκέλ Ανχελ Μπλάνκο από την ΕΤΑ.

"Η ΕΤΑ πρέπει να κηρύξει ανακωχή και το "Ερι Μπατασούνα" πρέπει να την απαιτήσει και να τη στηρίξει", δήλωσε ο Βάσκος υπουργός Εσωτερικών Χουάν Μαρία Ατούτσα, μέλος του κυβερνώντος Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος.

Ολα τα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας αποφάσισαν την περασμένη βδομάδα να απομονώσουν πλήρως το "Ερι Μπατασούνα", μέχρι το κόμμα αυτό να καταδικάσει με σαφήνεια τη δολοφονία του Μιγκέλ Ανχελ Μπλάνκο. Οι πολιτικοί, όμως, του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος δε συμφώνησαν μ' εκείνους που ζήτησαν από την ΕΤΑ να ακολουθήσει το παράδειγμα του IRA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ