Τρίτη 22 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Βομβαρδίστηκε η Καμπούλ

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Μαχητικό αεροσκάφος των δυνάμεων, οι οποίες πολεμούν τους Ταλιμπάν, βομβάρδισε την Κυριακή την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, σε μια επίθεση που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 7 ανθρώπων και τον τραυματισμό 12 άλλων. Κάτοικοι της συνοικίας Καϊρκάνα της Καμπούλ είπαν ότι τα περισσότερα θύματα βρίσκονταν στα σπίτια τους, που κατέρρευσαν κατά την επίθεση του - σύμφωνα με αυτόπτες, μόνου - αεροσκάφους. Ενας κάτοικος είπε πως"οι περισσότεροι νεκροί και τραυματίες ανασύρθηκαν από ένα σπίτι, του οποίου ο ιδιοκτήτης είχε καλέσει φίλους και συγγενείς για φαγητό".

Λίγο βορειότερα, νωρίτερα την Κυριακή, ο αρχηγός των - άλλοτε κυβερνητικών - δυνάμεων, οι οποίες μάχονται τους Ταλιμπάν, δήλωσε πως οι άνδρες του κατέλαβαν την πόλη Τσαρικάρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Παραουάν, 65 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ. Ο Μασούντ, κατά το Reuters και το Associated Press, ισχυρίστηκε πως οι άνδρες του κατέλαβαν επίσης την αεροπορική βάση Μπάγκραμ, την Κυριακή το πρωί. Η βάση βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ, και παρατηρητές εκτίμησαν πως, αν επιβεβαιωθεί η κατάληψή της, η αντιπολίτευση θα μπορεί εύκολα να εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της πρωτεύουσας. Χτες, στην εικόνα προστέθηκε η πληροφορία ότι δυνάμεις της αντιπολίτευσης οργάνωναν τις θέσεις τους στην Τσαρικάρ.

Η συμμαχία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στο βορρά, της οποίας ηγούνται ο Μασούντ και ο Ουζμπέκος πολέμαρχος Μαλίκ Παχαλαουάν, απαιτεί οι Ταλιμπάν να παραδώσουν την Καμπούλ σε μια "ουδέτερη" δύναμη και να αφοπλίσουν όλες τις δυνάμεις τους στην πόλη.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν παραδέχτηκε ότι οι ισλαμικές δυνάμεις έχασαν έδαφος βόρεια της πρωτεύουσας, αλλά δεν επιβεβαίωσε την κατάληψη της Τσαρικάρ ή της βάσης Μπαγκράμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ