Τρίτη 22 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Αύριο η σύγκληση της Βουλής
  • Υπό ασφυκτική πίεση, ο Σαλί Μπερίσα υπέγραψε διάταγμα για τη σύγκληση της νέας Βουλής, χωρίς όμως να παραιτηθεί, όπως είχε δεσμευτεί
  • Αποχή των Δημοκρατικών από τις εργασίες της Βουλής

ΤΙΡΑΝΑ.-

Ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε χτες ότι συγκαλεί την πρώτη συνεδρίαση της νέας αλβανικής Βουλής για αύριο, Τετάρτη, μέσα σε έναν κυκεώνα κατηγοριών εναντίον του, κινήσεων για την αποπομπή του μέσα από το ίδιο του το κόμμα και ενώ παραμένει αμφίβολο το κατά πόσον το διάταγμα που υπέγραψε είναι συνταγματικό, αφού και ο ίδιος έχει εκλεγεί στη Βουλή.

Ο Μπερίσα με τη χτεσινή του κίνηση επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες των Σοσιαλιστών (την Κυριακή) ότι καθυστερεί τη σύγκληση της Βουλής για να "διατηρήσει" την κρίση. Κατά το Ασοσιέτεντ Πρες, οι Σοσιαλιστές είχαν προειδοποιήσει πως αν ο Μπερίσα δε συγκαλούσε τη Βουλή, "είχαν τη λαϊκή εντολή" να το κάνουν μόνοι τους και να εκπαραθυρώσουν "οποιονδήποτε συντηρεί την κρίση" (δηλαδή τον Μπερίσα).

Κατά το πρακτορείο "Εντερ", ο Μπερίσα είπε ότι πρόκειται να καθίσει στα έδρανα της Βουλής ως βουλευτής - κάτι όμως που προϋποθέτει την παραίτησή του από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πλην όμως, σκοπίμως ο Μπερίσα αποφεύγει να ξεκαθαρίσει το πότε τελικώς θα παραιτηθεί.

Κατά την εκδοχή του ίδιου πρακτορείου, η διακοπή των συνομιλιών του Μπερίσα με τα κόμματα της Βουλής (πλην Σοσιαλιστών, που τις κατήγγειλαν) όσον αφορά την πρωθυπουργία, με την πρόφαση ότι "δε βρίσκει καμιά αξιόλογη υποψηφιότητα από την πλειοψηφία στην αλβανική Βουλή", σημαίνει ότι σκοπεύει α) να παραμείνει στην Προεδρία, β) να εμποδίσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος να μετάσχει στη Βουλή μέχρι την εκλογή κυβέρνησης και πρωθυπουργού και γ) να αμφισβητήσει τον πρωθυπουργό, που θα είναι - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Φάτος Νάνο, και τη νομιμοποίηση της νέας κυβέρνησης...

Η αποχή του Δημοκρατικού Κόμματος "επ' αόριστον" από τις εργασίες της Βουλής, η οποία αποφασίστηκε το Σαββατοκύριακο, υποβοηθά τον Μπερίσα να εγκαταλείψει όταν θέλει, χωρίς άλλο πολιτικό κόστος, το Προεδρικό Μέγαρο, και να ορκιστεί ταυτόχρονα με τους υπόλοιπους 26 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή.

Πάντως ο Μπερίσα μετά την αποχώρησή του από την Προεδρία δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει "ανταρσία" στο Δημοκρατικό Κόμμα. Παρά τη δέσμευση ότι ο σημερινός Πρόεδρος "θα είναι, μετά την παραίτησή του από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ηγετική μορφή του κόμματος μέχρι τη σύγκληση του νέου Εθνικού Συμβουλίου το φθινόπωρο", θεωρείται βέβαιο πως θα επιχειρηθεί απομάκρυνσή του από την ηγεσία του...

Εξάλλου, παραμένει εκκρεμές το θέμα της συγκρότησης κυβέρνησης ώστε να εκπροσωπηθεί η Αλβανία στη διεθνή συνάντηση της Ρώμης, την 31η Ιούλη, με αντικείμενο την επανάληψη της διεθνούς βοήθειας προς τη χώρα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αποχώρηση στρατιωτών της πολυεθνικής δύναμης από την Αλβανία, καθώς χτες έφτασαν στο Μπρίντιζι 125 Ιταλοί στρατιώτες.

Παρέμβαση ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

Την ανάγκη σεβασμού των αιτημάτων του αλβανικού λαού και στήριξης της προσπάθειας ανασυγκρότησης της χώρας του τόνισε, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στην Αλβανία, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "όσοι είχαν την ευκαιρία να παραβρεθούν ως παρατηρητές στις εκλογές της Αλβανίας θα διαπίστωσαν - εάν κρίνουν αντικειμενικά - ότι πέρα από τα μικροεπεισόδια, τις μικρές αδυναμίες που παρουσιάστηκαν, ο αλβανικός λαός επέδειξε και υπευθυνότητα και ψυχραιμία μπροστά στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα του. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να το σημειώσουμε σαν πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο στην εξέλιξη της κατάστασης στην Αλβανία".

"Ο αλβανικός λαός, επισήμανε ο Γιάννης Θεωνάς, με την εξέγερσή του ζητούσε τρία πράγματα: να φύγει ο Μπερίσα, να πάρει πίσω τα χρήματά του, να αλλάξει το καθεστώς που διαμορφώθηκε και που αφαίμαξε τη χώρα. Το πρώτο το πέτυχε με την ψήφο του. Εδιωξε τον Μπερίσα. Καιρός είναι τώρα και η διαδικασία αλλαγής του Προέδρου να είναι δημοκρατική και η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ενωση να συμβάλουν με την οικονομική στήριξή τους στο να επιστραφούν τα χρήματα που έχασε ο λαός και να ανασυγκροτηθεί οικονομικά η χώρα και όχι στην ενίσχυση της στρατοκρατίας στην Αλβανία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ