Τρίτη 22 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ζητείται "κατανόηση" και "υπομονή"

Τα νέα οικονομικά μέτρα ενδέχεται στην αρχή να δημιουργήσουν εντονότερα προβλήματα στην αναπτυξιακή πορεία και να οξύνουν, προσωρινά, το πρόβλημα της ανεργίας, παραδέχεται η κυβέρνηση

ΠΑΡΙΣΙ.-

Το προσχέδιο της οικονομικής στρατηγικής της παρουσίασε, χτες, η νέα γαλλική κυβέρνηση μετά από πολυήμερο έλεγχο των ταμείων και της οικονομικής πορείας της χώρας.

Σε πολύωρη συνέντευξη Τύπου ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ντομινίκ Στράους - Καν, τόνισε ότι απώτεροι στόχοι της νέας κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας και η ικανοποίηση των κριτηρίων του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Παρ' όλα αυτά, ο Στράους - Καν αφέθηκε να εννοηθεί ότι το νέο πρόγραμμα θα οδηγήσει σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο υπολογίζεται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους να φτάσει το 3,1% έως 3,3% από 3,5%-3,7% που είναι σήμερα, και όχι 3%, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσο η "ασυνέπεια" της Γαλλίας ως προς τα κριτήρια της νομισματικής ενοποίησης, τα οποία η Γερμανία επιμένει να τηρηθούν με απόλυτη ακρίβεια, θα προκαλέσει τις αντιδράσεις της Βόννης, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να απαντήσει ότι η Γαλλία θα είναι μία από τους πολλούς Ευρωπαίους εταίρους που θα αγγίξουν το 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα στα τέλη του 1998 και όχι του 1997.

Συγκεκριμένα, η νέα γαλλική κυβέρνηση ανήγγειλε την αύξηση της φορολογίας στα εταιρικά εισοδήματα από 36,6% σε 42% και της φορολογίας των μακροπρόθεσμων κεφαλαιακών κερδών από 19% σε 42%. Ο Ντομινίκ Στράους - Καν διευκρίνισε ότι η αύξηση των φόρων αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τις μικρές ή μεσαίες, τονίζοντας πως αναφέρεται μόνο στις επιχειρήσεις που έχει κέρδος μεγαλύτερο ή ίσο των 50 εκατομμυρίων φράγκων (8,3 εκατομμυρίων δολαρίων) ετησίως.Δικαιολόγησε, δε, τη συγκεκριμένη επιλογή, υπογραμμίζοντας ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι αυτές που θα ωφεληθούν περισσότερο από την εφαρμογή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Επιπλέον, η νέα γαλλική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση των δαπανών κατά 10 δισεκατομμύρια φράγκα (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια), ξεκινώντας τις περικοπές από τον τομέα της άμυνας,ο οποίος θα "χάσει" 2 δισεκατομμύρια φράγκα (333 εκατομμύρια δολάρια). Περαιτέρω λεπτομέρειες για τους τομείς που θα υποστούν περικοπές δε δόθηκαν από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών,ο οποίος δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά, αλλά απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία ανάκλησής τους.

Ο Στράους - Καν υπογράμμισε ότι τα νέα φορολογικά μέτρα υπολογίζεται να αποδώσουν στην κυβέρνηση έσοδα 22 δισεκατομμυρίων φράγκων (3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Κλείνοντας, όμως, την παρουσίαση της νέας οικονομικής στρατηγικής, ο Γάλλος υπουργός κάλεσε το γαλλικό λαό να δείξει κατανόηση και υπομονή, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι πολύ πιθανό τα νέα μέτρα, κατά το αρχικό χρονικό διάστημα εφαρμογής τους, να δημιουργήσουν εντονότερα προβλήματα στην αναπτυξιακή πορεία και να οξύνουν, προσωρινά, το πρόβλημα της ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ