Σάββατο 4 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διευκρινίσεις για το φόρο άτυπης δωρεάς

Ενδιαφέρουσες δευκρινίσεις, σχετικά με το φορολογικό καθεστώς της δαπάνης για την ανέγερση οικοδομών, παρέχει το υπουργείο Οικονομικών με σχετική εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις εφορίες της χώρας. Οι διατάξεις της εγκυκλίου αφορούν μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις εκείνων των φορολογούμενων που ανεγείρουν οικοδομή και δηλώνουν στην εφορία ότι τους χορηγήθηκε άτυπη δωρεά, για να δικαιολογήσουν το μέρος της απαιτούμενης για την ανέγερση της οικοδομής δαπάνης που υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια.

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών:

  • Στην περίπτωση που κάποιος επικαλείται άτυπη δωρεά, επιβάλλεται φόρος άτυπης δωρεάς, δηλαδή φορολογείται με το καθεστώς που διέπει τις δωρεές και απαλλάσσεται από τη φορολογία εισοδήματος, καθώς το ποσό της απαιτούμενης για την ανέγερση της οικοδομής δαπάνης δεν του καταλογίζεται ως «τεκμήριο». Ας σημειωθεί ότι το φορολογικό καθεστώς που διέπει τις δωρεές είναι ευνοϊκότερο εκείνου της φορολογίας εισοδήματος.
  • Καλούνται οι αρμόδιοι υπάλληλοι των εφοριών να ελέγχουν κατά πόσο ο φερόμενος ως δωρητής είχε την οικονομική δυνατότητα να προβεί στη συγκεκριμένη δωρεά που επικαλείται αυτός που ανεγείρει την οικοδομή. Η επισήμανση αυτή στοχεύει στον εντοπισμό περιπτώσεων που τα ποσά των άτυπων δωρεών προέκυψαν από περιπτώσεις που υποκρύπτουν φοροδιαφυγή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ