Σάββατο 4 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με πολιτική διαπραγμάτευση η Ελλάδα στην ΟΝΕ

Μετά από έντονες διαβουλεύσεις (κυβέρνησης και Διευθυντηρίου των Βρυξελλών) στο παρασκήνιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε «πράσινο» για ελαστικότερη ερμηνεία του κριτηρίου του πληθωρισμού

Μετά από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης Σημίτη και του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, εγκαταλείπεται και επίσημα η θέση «η Ελλάδα θα μπει με το σπαθί της στην ΟΝΕ», που διακήρυσσαν δημόσια ο πρωθυπουργός και άλλα κυβερνητικά στελέχη και περνάμε τελικά στην πολιτική διαπραγμάτευση, μέσω ελαστικοποίησης του κριτηρίου για τον πληθωρισμό. Το «πράσινο φως» της διαδικασίας αυτής άναψε η σκληροπυρηνική Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία, σε θέματα πληθωρισμού και «νομισματικής σταθερότητας», ανέκαθεν διατηρούσε σκληρότερες θέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου των διοικητών των κεντρικών τραπεζών την προηγούμενη Πέμπτη στη Φραγκφούρτη, συζητήθηκε και το θέμα της ελαστικότερης ερμηνείας του κριτηρίου του πληθωρισμού, σε σχέση με τον ορισμό της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για τις χώρες που πρόκειται στο μέλλον να ενταχθούν στη ζώνη του ΕΥΡΩ.

Οπως είναι γνωστό, το κριτήριο για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, προβλέπει ότι η υπό ένταξη χώρα θα πρέπει να έχει πληθωρισμό 1,5 μονάδα υψηλότερο από τον πληθωρισμό των τριών χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο ορισμός αυτός διατηρείται (η συνθήκη είναι ψηφισμένη από τα εθνικά Κοινοβούλια), αλλά οι «ευρωτραπεζίτες» προτείνουν την εξής αλλαγή: Να ληφθεί υπόψη ότι αν ο πληθωρισμός των τριών καλύτερων χωρών παρουσιάσει σημαντική διαφορά με τον μέσο πληθωρισμό των χωρών της ζώνης του ΕΥΡΩ, τότε η υπό ένταξη χώρα να κριθεί με βάση το μέσο πληθωρισμό του σύνολου των χωρών της ευρωζώνης. Η ερμηνεία αυτή έχει έντονη δόση αλχημείας, αλλά το θέμα είναι ότι ευνοεί την ελληνική κυβέρνηση, επειδή φαίνεται να της διασφαλίζει τα λίγα δέκατα της μονάδας, για τα οποία αγωνιούσε.

Το πολιτικό, πάντως, ζήτημα που αναδεικνύεται είναι ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει το κριτήριο του πληθωρισμού, κατόπιν διασταλτικής ερμηνείας του συγκεκριμένου ορισμού, η κατόπιν διαπραγμάτευσης με τις ηγετικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η συγκεκριμένη πρόταση, βέβαια, της ΕΚΤ δεν είναι δεσμευτική, καθώς θα πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα, όμως, με τους αναλυτές, αυτή είναι πλέον μια τυπική διαδικασία, καθώς η Επιτροπή προβλέπεται να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2009-05-17 00:00:00.0)
Η «λαιμητόμος» των λαϊκών δικαιωμάτων (2000-03-05 00:00:00.0)
Ομολογούν την αποτυχία στον πληθωρισμό (1999-03-02 00:00:00.0)
Είναι εφικτή η σύγκλιση; (1999-01-21 00:00:00.0)
Η απολυταρχία των τραπεζιτών (1997-01-16 00:00:00.0)
Τα πλοκάμια της ΕΚΤ και οι χώρες "εντός ζώνης" (1996-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ