Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είναι εφικτή η σύγκλιση;

Μπορεί να υπάρξει πραγματική σύγκλιση μιας οικονομίας όπως είναι η ελληνική με την οικονομία μιας χώρας όπως είναι η Γερμανία; Η απάντηση που δίνουν ακόμη και πολλοί από τους αστούς οικονομολόγους είναι κατηγορηματική: "Οχι"! Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τους αρχιτέκτονες της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης να υποστηρίξουν το αντίθετο. Μέσα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ προσδιόρισαν μάλιστα και τους δείκτες αυτής της "σύγκλισης", τον πληθωρισμό, το έλλειμμα, το χρέος και τα επιτόκια. Αν, λοιπόν, ισχυρίζονται, οι συγκεκριμένοι δείκτες των εθνικών οικονομιών φτάσουν στο ίδιο επίπεδο, τότε η "σύγκλιση" έχει επιτευχθεί. Οι θιασώτες μάλιστα των Συνθηκών του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι ακόμα και αν δεν είχαν επιβληθεί οι δείκτες της "σύγκλισης", θα έπρεπε να τους θεσπίσει η ίδια η Ελλάδα. Σ' αυτή τη γραμμή υπεράσπισης της "σύγκλισης" κινήθηκαν κατά καιρούς εκπρόσωποι όλων των κομμάτων που υποστήριξαν και υποστηρίζουν τις Συνθήκες. Σημειώνουμε ενδεικτικά τον σημερινό υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, τον πρώην υπουργό της ΝΔ Στέφανο Μάνο, τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Μ. Παπαγιαννάκη. Απολογητές μιας πολιτικής διαρκούς λιτότητας, αύξησης της ανεργίας, έντασης της εκμετάλλευσης, καταστρατήγησης δικαιωμάτων, υπονόμευσης της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η "σύγκλιση", που προσδιορίστηκε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, είναι ονομαστική και όχι πραγματική. Αφορά στην πορεία τεσσάρων επιλεγμένων δεικτών και όχι στην "πραγματική οικονομία", όπως η πραγματική παραγωγή, το επίπεδο των παραγωγικών δυνάμεων, οι παραγωγικές σχέσεις, το επίπεδο της ανεργίας, οι μηχανισμοί και οι όροι της αναδιανομής του εισοδήματος, κλπ.

Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και την εφαρμογή των περιβόητων προγραμμάτων "σύγκλισης", φαίνεται πιο καθαρά το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής αυτής των ενιαίων κριτηρίων και ο ουτοπικός χαρακτήρας των ισχυρισμών για τη μείωση του χάσματος κλπ. Αποδεικνύεται ότι πρόκειται για προσπάθεια προσαρμογής του καπιταλιστικού συστήματος στις νέες αντικειμενικές συνθήκες, η οποία ζημιώνει τα λαϊκά συμφέροντα. Εξάλλου, οι στόχοι της ονομαστικής σύγκλισης των οικονομιών (επιτόκια, πληθωρισμός, ελλείμματα, δημόσιο χρέος) δεν είναι τυχαίοι. Είναι όροι για ένα σχετικά σταθερό νόμισμα, που μπορούν να προσεγγιστούν μόνο με την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων. Στα πλαίσια της καπιταλιστικής ενοποίησης δρα ο απόλυτος νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών αναλυτών, η προσπάθεια να τηρηθούν οι όροι "σύγκλισης" θα οξύνει τις αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών και κυρίως τις ταξικές αντιθέσεις στο εσωτερικό των χωρών. Τα κράτη - μέλη δε θα μπορούν να εφαρμόσουν εναλλακτικά μέσα που χρησιμοποιούνται για μια κάποια παρέμβαση στον κύκλο της κρίσης (π.χ. ισοτιμίες, επιτόκια κ.ά.). Ο κύκλος της κρίσης δεν είναι συγχρονισμένος στα κράτη - μέλη. Φυσικά η νομισματική πολιτική, που θα χαράσσεται πλέον με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα παίρνει υπόψη τις ανάγκες των ισχυρών οικονομιών της Ενωσης, με πιθανό αποτέλεσμα να οξύνονται τα προβλήματα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, στο βαθμό που αποκλίνουν οι ανάγκες των οικονομιών τους, στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Ο λαός, οι εργαζόμενοι, τα πιο πρωτοπόρα τμήματα της κοινωνίας πρέπει να αναπτύξουν τα δικά τους κριτήρια για την ανεργία και την υποαπασχόληση, για τη φτώχεια, τα εισοδήματα και τις κοινωνικές παροχές, για την ανάπτυξη και την ευημερία και να δίνουν τη δική τους ερμηνεία σε όρους και στατιστικά στοιχεία, που τα εμφανίζουν για να δείξουν ότι υπάρχει πρόοδος, ανάπτυξη κλπ.

Δ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
30 χρόνια μετά - Η Συνθήκη του Μάαστριχτ και τα παραμύθια περί «σύγκλισης» (2022-02-19 00:00:00.0)
Εντεινόμενες ανισομετρίες, επιβράδυνση και «κίνδυνοι» (2019-01-04 00:00:00.0)
Ερώτηση απάντηση (2000-03-30 00:00:00.0)
Οι "ελευθερίες" της εκμετάλλευσης (1999-05-26 00:00:00.0)
Ιδού τα "επιτεύγματα" της "σύγκλισης" (1997-03-02 00:00:00.0)
Η απολυταρχία των τραπεζιτών (1997-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ