Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Κρυφό σχολειό" στις φυλακές και στις εξορίες

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Οταν οι ένοχοι του εμφυλιοπολεμικού κράτους φυλάκιζαν τους αγωνιστές στα δεσμωτήρια της εξόντωσης, οι κομμουνιστές - αγωνιστές κρατούμενοι μετέτρεπαν τις φυλακές σε σχολεία μάθησης.

Σε μια περίοδο έντονων κινητοποιήσεων καθηγητών, μαθητών, γονιών για ουσιαστική εκπαίδευση - σε αντίθεση με τις κυβερνητικές επιλογές και τις κοινοτικές προσταγές - κέντρισμα για το σπουδαίο αυτό αγωνιστικό κεφάλαιο έδωσε το θαυμάσιο βιβλίο του Δημήτρη Στολίδη: "Οι καταβολές μας - σελίδες του αγώνα - έκδοση "Τυποεκδοτική" - Σχέδιο εξωφύλλου από ξυλόγλυπτο έργο του Παντελή Μανταλόβα".

Στέλεχος του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Στολίδης καταδικασμένος σε θάνατο, που γνώρισε τις πολύχρονες φυλακίσεις, εξορίες και βασανισμούς, συγκεντρώνει, στο βιβλίο του αυτό, κείμενα διαποτισμένα από την αγωνιστική πίστη, "αφτιασίδωτα", λαγαρά, από τις προσωπικές του εμπειρίες και άλλες αυθεντικές μαρτυρίες.

Αλλοι ικανοί συνάδελφοι θα ασχοληθούν ασφαλώς με το έργο αυτό, που είναι γεμάτο από μνήμες αγώνων. Από την πλευρά, όμως, αυτού του χρονικογραφήματος, εκείνα που κατέχουν, μεταξύ των άλλων, υψηλή αξία μέσα στην τρέχουσα συγκυρία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την Παιδεία, είναι τα κεφάλαια που αναφέρονται στην έντονη μορφωτική - εκπαιδευτική δραστηριότητα, που ανέπτυξαν οι κομμουνιστές αγωνιστές, έγκλειστοι καθώς ήταν, στα στρατόπεδα του θανάτου, στα κολαστήρια, στις φυλακές και τα άνυδρα ξερονήσια, της πείνας, της δίψας, της ύπουλης εξόντωσης.

Κάτω από συνθήκες σκληρής τρομοκρατίας, οι καταδικασμένοι αγωνιστές σε βαριές ποινές, σε ισόβια και σε θάνατο, έστηναν τη λειτουργία ενός άλλου αγωνιστικού "κρυφού σχολειού", όπου διδάσκοντες και διδασκόμενοι ήταν οι ίδιοι και όπου η γνώση, από την πρώτη μετάγγιση των απλών στοιχείων, ως τις κορυφές των επιστημονικών γνώσεων, ήταν επίμονη και πολύμοχθη.

Το "κρυφό σχολειό", πίσω από τα κάγκελα, συναντούσε την έντονη τρομοκρατική αντιμετώπιση. Ερευνες, διώξεις, απειλές, βασανιστήρια, καταστροφή βιβλίων, χαρτιού, μολυβιών. Γιατί, όπως έλεγε ωμά ένας αγροίκος δεσμοφύλακας, που αναφέρεται στο βιβλίο του Δ. Στολίδη: "Σας ταϊζουν, σας ποτίζουν (;), για να βγείτε όλοι δάσκαλοι, και άντε να σας κάνουμε καλά, όταν βγείτε από δω μέσα...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ