Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΚΟ
Την κλείνει η αδιαφορία της κυβέρνησης
  • Ανέφικτη, κατά την υφυπουργό Ανάπτυξης, η πρόταση για τη δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα
  • Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή

Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει στην τύχη της τη ΛΑΡΚΟ - μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας μας - με αποτέλεσμα αυτή να οδηγείται στην απαξίωση και να αντιμετωπίζει άμεσα τον κίνδυνο του κλεισίματος.Οπως είπε χτες στη Βουλή η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου, η ΛΑΡΚΟ πρέπει να λειτουργεί με βάση τη ζήτηση, καθώς, όπως τόνισε, "δεν είναι ΔΕΚΟ, αλλά βιομηχανία".

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕΝ. Γκατζής, ζητώντας στήριξη της ΛΑΡΚΟ και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της. Η Α. Διαμαντοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για τη βιομηχανία και στις 26 Φλεβάρη λήγει η σχετική προθεσμία. Αναφερόμενη στις δυσκολίες που περνάει η ΛΑΡΚΟ, τις απέδωσε στη χαμηλή τιμή του νικελίου, η οποία δε φτάνει να καλύπτει ούτε καν το κόστος παραγωγής του προϊόντος. Είπε ότι δεν μπορεί το κράτος να ενισχύσει απευθείας τη βιομηχανία και ανακοίνωσε ότι το 1999 θα υπάρξει έλλειμμα της τάξης των έξι δισ. δρχ. Τα μέτρα που πάρθηκαν οδήγησαν σε οικειοθελείς αποχωρήσεις 150 εργαζόμενων, τίθενται οι εργαζόμενοι σε κυκλική διαθεσιμότητα ανά τρίμηνο με το 50% του μισθού τους, μειώθηκε η παραγωγή κατά 150.000 τόνους ετησίως και κάθε τρίμηνο οι μέτοχοι της εταιρίας έχουν αναλάβει την κάλυψη του ελλείμματος.

Μία από τις μεγαλύτερες και στρατηγικής σημασίας βιομηχανίες της χώρας μας κινδυνεύει να κλείσει, είπε στην τοποθέτησή του ο Ν. Γκατζής και οι 1.300 εργαζόμενοι ζουν καθημερινά με την αγωνία του αύριο. Κατήγγειλε δε ότι οι δεσμεύσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση για τη στήριξη της ΛΑΡΚΟ αποδείχτηκαν κενό γράμμα, με αποτέλεσμα μέρα με τη μέρα να καταρρέει η βιομηχανία και οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν, λόγω της κατάστασης των εγκαταστάσεων. Η βιομηχανία, είπε, φέρνει στη χώρα μας 40 δισ. δρχ. το χρόνο σε συνάλλαγμα και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να κάνουν υπερωρίες για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της παραγωγής. Εχει δουλιά το εργοστάσιο, είπε ο Ν. Γκατζής, και τόνισε ότι πριν από λίγες μέρες η τιμή του νικελίου διεθνώς παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση. Η λύση, είπε, είναι η ΛΑΡΚΟ μαζί με τα Ελληνικά Σιδηροκράματα να προχωρήσουν στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, κάτι που θα έχει τεράστιο όφελος για την οικονομία της χώρας μας.

Την πρόταση αυτή έσπευσε να απορρίψει η Α. Διαμαντοπούλου, λέγοντας ότι δεν είναι συμφέρουσα, καθώς απαιτεί επένδυση, που ξεπερνάει τα 150 δισ. δρχ. και ισχυριζόμενη ότι τέτοιες "ανέφικτες προτάσεις δε βοηθάνε καθόλου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ