Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΑΥΛΟΙ "S - 300"
Εγκαταλείφθηκαν στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Δεν έπρεπε να διακινδυνεύσουμε την ομαλή ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρώπη, είπε ο Κ. Σημίτης, μιλώντας στη Βουλή

Στο όνομα της προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης εγκαταλείφθηκε η εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στη Μεγαλόνησο, είπε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δ. Σιούφα.

Ο Κ. Σημίτης είπε ότι την απόφαση για μη εγκατάσταση των πυραύλων την πήρε ο Πρόεδρος Κληρίδης και την υποστηρίζει η Ελλάδα, ενώ η ανάπτυξή τους στην Κρήτη "δεν αποδυναμώνει το ενιαίο αμυντικό δόγμα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την προστασία της Κύπρου".

Κατά τον πρωθυπουργό, η υπόθεση των πυραύλων είχε "επισκιάσει στη διεθνή κοινή γνώμη το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου" και δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση "να διακινδυνεύσουμε την ομαλή ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη, καθώς η πρόοδος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συναντούσε εμπόδια στο θέμα των πυραύλων". Είπε ότι η αμυντική θωράκιση της Κύπρου δεν είναι αυτοσκοπός αλλά πρωτίστως εξυπηρετεί έναν πολιτικό σκοπό: Την ενίσχυση της κυριαρχίας της, της ασφάλειάς της, αλλά και τις προϋποθέσεις διπλωματικής επίλυσης του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Εξηγώντας τα κατ' αυτόν πλεονεκτήματα της μη εγκατάστασης των πυραύλων, είπε ότι επανέφερε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από το θέμα των εξοπλισμών στο θέμα του πολιτικού προβλήματος, οδήγησε στη λήψη απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μείωση των εντάσεων στο νησί, ήρε τις έντονες αντιρρήσεις που υπήρχαν λόγω των πυραύλων σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, έφερε στο προσκήνιο το θέμα του αφοπλισμού στο νησί και έδωσε ώθηση στην αντιμετώπιση του Κυπριακού.

Τα ίδια επιβεβαιώνουν και οι εκπρόσωποι της ΕΕ

"Εάν οι πύραυλοι έρχονταν στην Κύπρο, σας υπόσχομαι ότι η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα σταματούσε αμέσως".Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής ΕνωσηςΛέοπολντ Μάουρερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", που δημοσιεύτηκε χτες.

Ο Λ. Μάουρερ είπε πως όταν άρχισαν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις το περασμένο φθινόπωρο, το θέμα των πυραύλων "S-300" ήταν στην κόψη του ξυραφιού.

Στη συνέντευξη ο Λέοπολντ Μάουρερ αναφέρθηκε στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά και για το κόστος που θα έχει η Κύπρος από την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο. Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπολογίζει ότι η όλη εναρμόνιση θα στοιχίσει δεκάδες εκατομμύρια λίρες. Ο Λέοπολντ Μάουρερ επισήμανε ωστόσο ότι αυτό δεν πολυαπασχολεί την Ενωση γιατί "εσείς θέλετε να γίνετε μέλη της ΕΕ, είναι δική σας επιθυμία, η κυβέρνησή σας το αποφάσισε".

Κωδικοποιώντας τις εντυπώσεις του από την επίσκεψη και τις επαφές του στην Κύπρο, ο Λέοπολντ Μάουρερ είπε: "Εχω πολύ καλές εντυπώσεις αλλά την ίδια ώρα πρέπει να πω ότι είναι η αρχή μιας πολύπλοκης και πολύ δύσκολης διαδικασίας. Ομως, όπως λέει και ένα παλιό κινέζικο ρητό, το πρώτο βήμα είναι πάντα το πιο δύσκολο. Είμαστε βεβαιότατοι ότι κάναμε ένα καλό πρώτο βήμα στη διαδικασία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ