Τετάρτη 15 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΟ» ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πήρε φόρα και καταδικάζει ό,τι βρει μπροστά του!

Αλλοι 7 αγωνιστές της αγροτιάς, από το Ζάρκο Τρικάλων, καταδικάστηκαν χτες στο Εφετείο για τη συμμετοχή τους σε αγροτική κινητοποίηση και παρά το γεγονός ότι δεν είχαν αποκλείσει το δρόμο

Καλή «σοδειά» πάλι για το «αγροτοδικείο» της Λάρισας, το οποίο, εδώ και τρία χρόνια, δουλεύει πυρετωδώς «παράγοντας» μέρα παρά μέρα, σχεδόν, καταδικασμένους αγρότες. Στο Εφετείο της Λάρισας, λοιπόν, χτες καταδικάστηκαν άλλοι 7 αγωνιστές της αγροτιάς, από το Ζάρκο των Τρικάλων. Πρόκειται για τους Σπ. Τσιοτινό, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», μέλος της ΠΑΣΕ και υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ και τους συγχωριανούς του Σπ. Τσιοτινό του Κώστα, Γ. Λανάρα, Γ. Γιαννιό, Μ. Κατσαράκο, Κ. Διαμαντάρα και Γ. Σακοράφα, που καταδικάστηκαν σε 20 μέρες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Ενας ακόμα Ζαρκινός αγρότης, ο Γ. Βούλγαρης, δε δικάστηκε χτες επειδή την ώρα που κλήθηκε στο εδώλιο απουσίαζε και θα δικαστεί άλλη φορά, ενώ δύο άλλοι, ο Β. Αλεξανδρής από το χωριό Παναγίτσα και ο Στ. Εμμανουήλ από το Κεραμίδι, αθωώθηκαν, καθώς στο δικαστήριο αποδείχτηκε ότι δεν ήταν καν στην κινητοποίηση!

«Εγκλημα» των καταδικασμένων, η συμμετοχή τους στο αγροτικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Φλεβάρη του 1997. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι καταδικάστηκαν μόνο και μόνο επειδή πήραν μέρος στην κινητοποίηση, αφού, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δε στοιχειοθετήθηκε ούτε καν αυτό το γνωστό και μη εξαιρετέο παράπτωμα της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», κατηγορία - καρμπόν, με την οποία οδηγούνται στα δικαστήρια πάνω από 10.000 αγρότες της χώρας μας. Διότι οι αγρότες που συμμετείχαν σ' αυτή την κινητοποίηση, δεν είχαν αποκλείσει το δρόμο, αλλά όταν περνούσαν με τα τρακτέρ τους από την οδό Λάρισας - Τρικάλων, με προορισμό κάποιο σημείο συγκέντρωσης έξω από τα Τρίκαλα, η αστυνομία έκανε «μπλόκο» και τους σταμάτησε, δηλώνοντάς τους πως δεν επιτρέπεται να προχωρήσει το κομβόι.

Με ευθύνη της αστυνομίας και μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις και συνεννοήσεις, ο δρόμος έκλεισε για λίγη ώρα. Και τότε βρήκαν την ευκαιρία τα αστυνομικά όργανα να γράψουν κάποιους αριθμούς κυκλοφορίας των τρακτέρ, για να στείλουν τους ιδιοκτήτες τους στο εδώλιο. Αυτό δηλώθηκε σαφώς, κατηγορηματικώς και με στοιχεία από τους κατηγορουμένους, αλλά το δικαστήριο - με σύνθεση τον Αργύρη Κουντούρη πρόεδρο, εφέτες τους Ελευθ. Παπαγιάννη και Γ. Σερδένη και εισαγγελέα της έδρας τον Ν. Μπακόλα - ακολουθώντας συνοπτική διαδικασία κι ενώ δεν υπήρχε συνήγορος υπεράσπισης, τους καταδίκασε, κατά πλειοψηφία, προσθέτοντας άλλους 7 αγωνιστές της αγροτιάς στην ατέλειωτη λίστα των καταδικασμένων. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ένας απ' αυτούς, ο Κ. Διαμαντάρας, έχει εγχειριστεί πριν από λίγες μέρες στην καρδιά του και προσκόμισε στο δικαστήριο ιατρικά χαρτιά ζητώντας να μη δικαστεί τώρα, αλλά το δικαστήριο δε δέχτηκε καν να τα εξετάσει και προχώρησε στη διαδικασία και στην καταδίκη του!

Τη σκοπιμότητα των διώξεων σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς κατήγγειλε, απολογούμενος στο δικαστήριο, ο Σπ. Τσιοτινός, μιλώντας για προκατασκευασμένες κατηγορίες και δίκες. «Τα αστυνομικά όργανα - είπε - είχαν σαφή εντολή να διώξουν ειδικά τους αγρότες του Ζάρκου, που πάντα συμμετέχουν και πρωταγωνιστούν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, με στόχο να τους τρομοκρατήσουν για να σταματήσουν τον αγώνα τους. Η αστυνομία έκανε «μπλόκο» αποκλείοντας το δρόμο κι όχι εμείς, προφανώς κατόπιν άνωθεν εντολής». Και συνέχισε επισημαίνοντας πως την ευθύνη για το γεγονός ότι πάνω από 10.000 αγρότες σέρνονται στα δικαστήρια και πολλοί καταδικάζονται σαν κοινοί εγκληματίες, επειδή παλεύουν για το ψωμί τους και το δίκιο τους, την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Δικαιοσύνης. Και δήλωσε προς το δικαστήριο πως δεν προτίθεται να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα, προτιμώντας να πάει στη φυλακή.

Τα έξοδα, που ανέρχονται σε 77.000 δρχ, αρνήθηκαν να πληρώσουν και άλλοι από τους καταδικασμένους, δηλώνοντας πως, εκτός του ότι θεωρούν άδικη την καταδίκη τους, δεν έχουν τα χρήματα, καθώς αυτή την εποχή έχουν πολλά έξοδα για τη νέα σπορά. Ομως, τους εξηγήθηκε αρμοδίως ότι το «δικαστικό χρέος» τους θα περάσει στο δημόσιο ταμείο και θα το πληρώσουν και με τόκο!

«Στα πολλά χρέη που έχουμε στην καρτέλα της τράπεζας, ας προστεθεί κι αυτό το δικαστικό χαράτσι», έλεγαν οι καταδικασμένοι και συμπλήρωναν: «Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Ερχονται οι εκλογές και η κυβέρνηση θα πληρώσει τότε, για όσα μας έκανε στη διάρκεια των κινητοποιήσεων και συνεχίζει να μας κάνει τώρα με τα δικαστήρια». Κι έχει σημασία να σημειωθεί ότι μερικοί από τους καταδικασμένους που έλεγαν αυτά, είναι οπαδοί και ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ