Τετάρτη 15 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΠΙΛΕΞΙΜΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ
Ευρωψαλίδι στην επιδότηση

Μειωμένη μέχρι και 400 δραχμές ανά επιλέξιμο ζώο, θα είναι η επιδότηση για το 1999 που θα εισπράξουν φέτος οι Ελληνες αιγοπροβατοτρόφοι

Ευρωψαλίδι έπεσε για άλλη μια φορά στην επιδότηση των επιλέξιμων αιγοπροβάτων από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, με θύμα και πάλι τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχασαν περισσότερα από 2,5 δισ. δραχμές. Συγκεκριμένα, η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ περιέκοψε το πριμ για το 1999 και το καθόρισε σε μικρότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 1998, εφαρμόζοντας το σχετικό κοινοτικό κανονισμό για την αιγοπροβατοτροφία.

Με βάση αυτόν τον απαράδεκτο κανονισμό, όταν ανεβαίνει η εμπορική τιμή του πρόβειου κρέατος στις βόρειες χώρες της ΕΕ, πέφτει η επιδότηση στα επιλέξιμα αιγοπρόβατα. Κι αυτό συμβαίνει επειδή τα επιτελεία των Βρυξελλών έχουν βάλει «πλαφόν» στα χρήματα που δικαιούνται να εισπράττουν οι αιγοπροβατοτρόφοι, από εμπορική τιμή και επιδότηση μαζί. Το αποτέλεσμα είναι οι Ελληνες αιγοπροβατοτρόφοι να βγαίνουν διπλά ζημιωμένοι και να γνωρίζουν πρόσθετη μείωση του ήδη πενιχρού εισοδήματός τους.

Αναφορικά με το ύψος της επιδότησης για το 1999, οι αγοπροβατοτρόφοι θα εισπράξουν φέτος εξόφληση μειωμένη μέχρι και 400 δραχμές ανά επιλέξιμο ζώο. Το βασικό πριμ καθορίστηκε στις 5.689 δραχμές (για το 1998 ήταν 5.889 δραχμές) και η ειδική επιδότηση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών στις 1.773 δραχμές (για το 1998 ήταν 1.955 δραχμές.) Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η πενιχρή επιδότηση των αιγοπραβατοτρόφων για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, αντί να αυξηθεί μειώθηκε ακόμα περισσότερο σε σχέση με το βασικό πριμ. Εδώ, εκτός των άλλων, φαίνεται το μέγεθος της υποκρισίας και της κοροϊδίας από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κι από κοντά και του ΣΥΝ. Γιατί η στήριξη των ορεινών και μειονεκτικών που προεκλογικώς διαλαλούν ότι θα επέλθει από τα κονδύλια... της ΕΕ και της «Ατζέντα 2000», για τους αιγοπροβατοτρόφους σημαίνει σε πρώτη φάση μείωση του ειδικού πριμ κατά 10% και έπεται δραματική συνέχεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ