Κυριακή 19 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Τεχνάσματα ...

Δική μας είναι αυτή η ευλογημένη μέρα. Ολότελα δική μας και θα τη διαθέσουμε, όπως εμείς νομίζουμε, χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να «τρέχουμε» πίσω από την επικαιρότητα. Εμείς έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, ξέρουμε πώς θα ξοδέψουμε αυτές τις πολύτιμες ώρες. Θα μπορούσατε και εσείς να κάνετε το ίδιο.

Με λίγα λόγια, θα ξαναδιαβάσουμε το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Αλεχο Καρπαντιέ «Μεθόδου τέχνασμα» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»). Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά βιβλία που έχουν γραφτεί τα τελευταία πενήντα χρόνια. Χωρίς υπερβολή. Ο Αλέχο Καρπαντιέ με πολύ καυστικό χιούμορ, σκιαγραφεί την προσωπικότητα ενός «φωτισμένου» τυράννου, ενός εθνοσωτήρα, ενός αδίστακτου δικτάτορα, και ζωγραφίζει αυτή την αξιοθρήνητη, μορφωμένη όμως, αλλά ταυτόχρονα και εφιαλτική φιγούρα, που κάθε τόσο εμφανίζεται σε κάποια χώρα της τόσο πονεμένης Λατινικής Αμερικής, με τα πιο εκπληκτικά και ακριβή χρώματα. Ποιος είναι ο δικτάτορας που τις περισσότερες φορές μιλά στο πρώτο ενικό; Ο Πινοσέτ, ο Σομόζα, ο Μπατίστα; Είναι όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά. Είναι ο Ανώτατος Αρχων, είναι ο «ΕΓΩ», είναι αυτός που αποφασίζει σύμφωνα με το κέφι του για την κακή τύχη του λαού του... Αν και η πλοκή του μυθιστορήματος αρχίζει το 1913 και φτάνει μέχρι το 1927, θίγοντας πολλά ιστορικά συμβάντα της εποχής εκείνης, η ιστορία και ο κεντρικός της ήρωας, είναι δυστυχώς για την ανθρωπότητα, εντελώς επίκαιρα και διαχρονικά

Ο Αλέχο Καρπαντιέ, γεννήθηκε στην Αβάνα από πατέρα Γάλλο και μητέρα Ρωσίδα. Μια διακήρυξη ενάντια στον πρόεδρο Ματσάδο τον οδηγεί στη φυλακή, εκεί όπου θα γράψει και το πρώτο του μυθιστόρημα «Ευλογητός ο θεός». Το 1932 αποφυλακίζεται και καταφεύγει στο Παρίσι, όπου σπουδάζει μουσικολογία και γνωρίζεται με τον υπερ-ρεαλισμό. Το 1939 με την έναρξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, επιστρέφει στην Κούβα και διευθύνει ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα, ενώ συγχρόνως διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Το 1943 ταξιδεύει στην Αϊτή, από το 1959 ζει στο Καράκας και στα 1959 επιτέλους επιστρέφει στην Κούβα, όπου και αναλαμβάνει τη διεύθυνση κρατικών εκδόσεων. Πεθαίνει το 1980 στο Παρίσι, όπου ήταν πρεσβευτής της Κούβας. Ο Αλέχο Καρπεντιέ είναι ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς και αυτό το μυθιστόρημα («Μεθόδου Τέχνασμα»), που σήμερα θα ξαναδιαβάσουμε, είναι το καλύτερό του από όσα τουλάχιστον έχουν στα ελληνικά μεταφραστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ