Τετάρτη 30 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Κάθε χρόνο και χειρότερα...

«Μαύρη» χρονιά για τους εκατοντάδες καπνοπαραγωγούς του Ν. Γρεβενών, καθώς οι καταστροφές από τις πλημμύρες του καλοκαιριού πλήττουν άμεσα το εισόδημά τους, λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής και της υποβάθμισης της ποιότητας του καπνού. Ο,τι έμεινε όρθιο από την καλοκαιρινή κακοκαιρία, ήρθαν να το ισοπεδώσουν οι καπνέμποροι, οι οποίοι με πρόσχημα τη χαμηλή ποιότητα, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή που σώθηκε, δίνοντας τη χαριστική βολή στο ήδη πενιχρό εισόδημα των καπνοπαραγωγών. Ο ΕΛΓΑ αρνείται να αποζημιώσει το σύνολο της κατεστραμμένης παραγωγής και περιορίζεται στην κάλυψη της ζημιάς που προκλήθηκε μόνο από τη χαλαζόπτωση.

Η φετινή εμπορική τιμή κατρακύλησε στο 1,5 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, μειωμένη έως και 40% σε σχέση με πέρσι. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες τόνοι καπνού μένουν απούλητοι, καθώς τίθενται «εκτός ποιοτικής κατάταξης» από τους καπνέμπορους, γεγονός που με βάση τον κανονισμό της ΕΕ θα οδηγήσει σε παραπέρα μείωση των ατομικών ποσοστώσεων. H συνολική απώλεια στο εισόδημα των αγροτών αγγίζει το 60% συγκριτικά με πέρσι, αν συνυπολογίσει κανείς τη χαμηλή παραγωγή - δε θα πιάσουν ούτε την ποσόστωση του νομού που είναι 1.360 τόνοι- τη μειωμένη εμπορική τιμή και επιδότηση λόγω ποιότητας, αλλά και τους εκατοντάδες τόνους που τίθενται εκτός «ποιοτικής κατάταξης» και μένουν απούλητοι.

Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα για τους καπνοπαραγωγούς του Δήμου Δεσκάτης, όπου ο καπνός αποτελεί τη βασική γεωργική καλλιέργεια και τη μοναδική πηγή εισοδήματος για πάνω από 300 οικογένειες. Την ίδια στιγμή που το εισόδημά τους μειώνεται κατακόρυφα, το κόστος παραγωγής αυξάνει, καθιστώντας ασύμφορη την παραγωγή, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι αγρότες να εγκαταλείπουν τη γη τους και να προστίθενται στις στρατιές των ανέργων. Τραγικές είναι οι συνέπειες και συνολικά για την οικονομία της περιοχής, αφού το βίαιο ξερίζωμα της αγροτικής παραγωγής που προωθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια της ΚΑΠ, και ειδικότερα ο κανονισμός για τον καπνό, έχουν οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό το φτωχότερο - σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΕ - νομό της Ευρώπης.

Διαμορφώνοντας το αγωνιστικό τους πλαίσιο, οι αγρότες του νομού ανάμεσα στα άλλα διεκδικούν και την εξασφάλιση του εισοδήματός τους, με την άμεση αποζημίωση από την πολιτεία τόσο των υποβαθμισμένων όσο και των κατεστραμμένων καπνών, καθώς και την κάλυψη των ποσοστώσεων από τα εθνικά αποθέματα του Οργανισμού Καπνού, ώστε να μη μειωθούν οι ποσοστώσεις κάτω από τα περσινά επίπεδα. Παράλληλα απαιτούν την επέκταση των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και την πλήρη κάλυψη της παραγωγής τους από κάθε φυσική καταστροφή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ