Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Στήριγμα η φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων

Στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων που αναπληρώνουν με το παραπάνω τις φοροελαφρύνσεις που θεσμοθετήθηκαν για το μεγάλο κεφάλαιο, στηρίζεται η εκτέλεση και του φετινού προϋπολογισμού. Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - αφορούν στο α' τρίμηνο του 2003 - η αύξηση των κρατικών εσόδων έφτασε σε 8,8%, έτρεχε δηλαδή με ρυθμό υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού, σε μια περίοδο που καταγράφεται σημαντική υστέρηση των φόρων που πληρώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο. Στο ίδιο διάστημα οι πρωτογενείς δαπάνες, για συγκυριακούς λόγους εμφανίζουν ρυθμό αύξησης 25,2%.

Από τα αναλυτικά στοιχεία, για το τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη του 2003 προκύπτουν τα εξής:

  • Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού έφτασαν σε 7,99 δισ. ευρώ. Στον περσινό προϋπολογισμό (2002) είχαν εγγραφεί έσοδα 469 εκατ. ευρώ από την κυκλοφορία των νομισμάτων του ευρώ. Χωρίς το ποσό αυτό ο ρυθμός αύξησης των κάθε είδους κρατικών εσόδων φτάνει σε 8,8%. Τα έσοδα από το ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση αυξήθηκαν σε ποσοστό 11,4% (στα 3 δισ. ευρώ).
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 7,4 δισ. ευρώ (από 5,9 δισ. στο τρίμηνο του 2002) με αύξηση 25,2% και έναντι ετήσιου στόχου 6%. Η «υπέρβαση» που παρατηρείται αποδίδεται σε συγκυριακούς λόγους, που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας έχουν να κάνουν με τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, επειδή φέτος περιλαμβάνονται το οικογενειακό επίδομα, οι μισθολογικές παροχές σε υπαλλήλους ορισμένων υπουργείων και το επίδομα εξωδιδακτικής διδασκαλίας των καθηγητών. Οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης εμφανίζονται συγκυριακά αυξημένες λόγω της επιχορήγησης του ΟΠΑΔ με 366 εκατ. ευρώ. Τέλος, επίσης για συγκυριακούς λόγους (εξαιτίας των διαφορετικών περιόδων αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων), οι δαπάνες για τόκους εμφανίζονται μειωμένες κατά 11,9%. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τα ποσά για τοκοχρεολυτικές δόσεις θα παρουσιάσουν ετήσια αύξηση 2,9%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ