Κυριακή 4 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Απίστευτη» προπαγάνδα

Η κυβέρνηση, οι παρατρεχάμενοί της και οι λοιποί ευρωλάγνοι επιχειρούν με κάθε μέσο να εμπαίξουν και εξαπατήσουν τους μικρομεσαίους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους και να αποκρύψουν τα όσα πάνε να γίνουν πράξη μέσω της αναθεώρησης της ΚΑΠ και των επικείμενων συμφωνιών του ΠΟΕ.

Το άθλιο προπαγανδιστικό τροπάρι εξαπάτησης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και της κοινής γνώμης, με αφορμή την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ ξεκίνησε εδώ και πολλούς μήνες και στο επόμενο διάστημα αναμένεται να γιγαντωθεί. Το πρώτο «παραμύθι» είναι ότι εξασφαλίστηκε η στήριξη της αγροτικής παραγωγής μέχρι το 2013. Ομως δε λέγεται επακριβώς τι... σόι στήριξη θα είναι αυτή και για ποιους... Τα ίδια έλεγε, άλλωστε, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και λίγο πριν το 2000, περί εξασφάλισης 7-8 τρισ. δραχμών για επιδοτήσεις μέχρι το 2006. Αλλά ήδη εν έτει 2003 προέκυψε αναθεώρηση της ΚΑΠ και νέες δραστικές περικοπές επιδοτήσεων, εξαφάνιση των τιμών ασφαλείας και κάθε έννοιας προστασίας των μικρομεσαίων αγροτών. Ποιος εγγυάται ότι σε πολύ λίγα χρόνια, μια και το 2013 πέφτει κάπως μακριά... δε θα γίνει μια ακόμα χειρότερη αναθεώρηση της ΚΑΠ σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων;

Το δεύτερο παραμύθι είναι ότι δε θα θιγούν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Δεν πέρασαν και πολλές μέρες (στις 10 Απρίλη) από τότε που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το 90% των αγροτών που είναι μικρομεσαίοι αγρότες δε θα θιγεί, αλλά θα θιγούν οι μεγαλοαγρότες της ΕΕ, που θα λαμβάνουν σταδιακά όλο και μικρότερη ενίσχυση. Πρόκειται για μέγα επικοινωνιακό ψεύδος. Και όχι μόνο αυτό: Ολα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνώντες καλούσαν τους μικρομεσαίους αγρότες να γίνουν μεγαλοαγρότες ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Τώρα, δηλαδή, τι τους λένε, να μην το τολμήσουν, γιατί από την ΚΑΠ θίγονται μόνο οι μεγαλοαγρότες της ΕΕ;! Το βέβαιο είναι ότι το «στήσιμο», οι όροι και οι επιδιώξεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης βάλλουν αποκλειστικά σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και στοχεύουν να τους βγάλουν από τη μέση. Αυτό που επιδιώκεται είναι δημιουργηθούν λίγοι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες και οι μικροαγρότες μπορούν να γίνουν εργάτες γης - κολίγοι, φασονατζήδες ή άνεργοι. Αλλωστε, στην ίδια την ενδιάμεση αναθεώρηση ορίζεται πως γεωργοί μπορεί να είναι και... οι επιχειρήσεις(!), οι οποίες πολύ εύκολα θα μπορούν να εξαγοράζουν δικαιώματα επιδότησης από απηυδισμένους και ξεκληρισμένους μικροαγρότες.

Επίσης, πρέπει να επισημανθεί και το εξής: Πώς γίνεται να μη θιγούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, όταν η συνολική στήριξη της κοινοτικής γεωργίας θα μειωθεί κατά 20% σε 7 χρόνια; Η κυβέρνηση, βέβαια, μπορεί να ανακοινώνει αυθαίρετα μεγάλα ποσοστά μικρομεσαίων αγροτών που δε θα θιγούν... Ομως πόσοι είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες που δε θα θιγούν, ούτε καν χρηματικά - κατά την κυβέρνηση - από τη μείωση των επιδοτήσεων; Το όριο των 5.000 ευρώ (1.700.000 δρχ.) και πάνω, σημαίνει ότι όσοι το ξεπερνούν κατά λίγο ή και λίγο περισσότερο δεν είναι μικρομεσαίοι αγρότες; Το όριο των 5.000 ευρώ σημαίνει πρακτικά 1.700 κιλά ποσόστωσης καπνού Βιρτζίνια, 40 στρέμματα βαμβάκι, 100 στρέμματα σκληρό σιτάρι. Τούτα, δηλαδή, αποτελούν καζάντζιμα... μεγαλοαγροτών; Επιπλέον ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ψήφισε τον περασμένο Γενάρη στην ΕΕ να μειωθούν οι επιδοτήσεις στην παραγωγή κατά 55%, οι εξαγωγικές επιδοτήσεις κατά 45% και οι δασμοί κατά 36%, στο όνομα των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ! Μήπως μπορεί να εξηγήσει η κυβέρνηση πώς δε θα θιγούν οι μικρομεσαίοι αγρότες από αυτή την απόφαση;..

Η κυβέρνηση ανάμεσα στα άλλα «ρίχνει» και το απατηλό χαρτί των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της αντιαγροτικής φιλοσοφίας των σχετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά, τι ακριβώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών;.. Για το θέμα του ΠΟΕ η κυβέρνηση κάνει ό,τι λέει η ΕΕ. Για το θέμα της ΚΑΠ, η κυβέρνηση κάνει πάλι ό,τι λέει η Κομισιόν και σε πρώτη φάση σκοπεύει να ζητήσει κάποιες ψευτοτροποποιήσεις, του τύπου να μη μειώνονται οι νέες εισοδηματικές επιδοτήσεις από τα 5.000 ευρώ και πάνω, αλλά από τα 7.000 ευρώ και πάνω να αυξηθεί η ποιοτική ενίσχυση στο σκληρό στάρι και η ποσόστωση στο αγελαδινό γάλα. Ομως, το θέμα της ΚΑΠ δεν είναι κάποιες ψευτοβελτιώσεις, αλλά η ουσιαστική αλλαγή του αντιαγροτικού πνεύματός της. Και για τους μικρομεσαίους αγρότες η ουσία είναι η ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής φτώχειας και ξεκληρίσματος, που λιβανίζει και «διαφημίζει» η κυβέρνηση Σημίτη, ως «γνήσιος» υπηρέτης της ΕΕ και των συμφερόντων των πολυεθνικών. Κι από κοντά, με λίγο διαφορετικές ψευτοαντιπολιτευτικές διατυπώσεις, τα ίδια κάνει και επιδιώκει και η ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ