Κυριακή 4 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ - ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Η αγροτιά διαδηλώνει στην Κέρκυρα

Τη Δευτέρα 12 Μάη το πανελλαδικό συλλαλητήριο της «Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος και υπέρ της ανάπτυξης της γεωργίας σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού της χώρας

Eurokinissi

Μια πρώτης τάξης ευκαιρία δίνεται την ερχόμενη Δευτέρα στους αγρότες κτηνοτρόφους και ψαράδες να τα πούνε... αγωνιστικά στους υπουργούς γεωργίας - αλιείας της ΕΕ. Να δείξουν ότι δε χάφτουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και τα όσα σχεδιάζονται και αποφασίζονται εκ Βρυξελλών, σε βάρος τους. Σε βάρος, του εισοδήματός τους, της επιβίωσής τους, της ίδιας της ύπαρξής τους. Να απαιτήσουν μια πολιτική σε όφελος των πραγματικών συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων και του ελληνικού λαού και όχι σε όφελος των κερδοσκοπικών συμφερόντων των πολυεθνικών και των διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών - βιομηχάνων. Συμφερόντων που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των χωρών- μελών της θέλουν στην προκειμένη περίπτωση να εξυπηρετήσουν στο μέγιστο βαθμό, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, της διεύρυνσης κ.ά.

Στις 12 και 13 Μάη ο προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ Γ. Δρυς «φιλοξενεί» τους Ευρωπαίους ομολόγους του στην Κέρκυρα στο πλαίσιο της Ατυπης Συνόδου, που θα γίνει το διήμερο αυτό. Η σύνοδος αυτή των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ γίνεται στη σκιά των νέων αρνητικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Μετά την αρχική ανακοίνωσή τους το Γενάρη που πέρασε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε προ ημερών στην τελική πρόταση για την ενδιάμεση αναθεώρηση, χωρίς να αλλάζει ούτε γραμμή επί της ουσίας από το αντιαγροτικό περιεχόμενό της. Πάνω σ' αυτό το κείμενο - εντολή, η ελληνική προεδρία θα καταθέσει μια συμβιβαστική πρόταση στα τέλη του Μάη, προκειμένου να γίνει το «ευρω-παζάρι», σε βάρος των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Επίσης στις αρχές του Ιούνη αναμένεται και η σχετική γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου και στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, η ελληνική προεδρία φιλοδοξεί να επέλθει πολιτική συμφωνία... Το αυτό επιθυμεί, όπως έγινε γνωστό και ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, για να έχει στα χέρια του ένα διαπραγματευτικό χαρτί υπεράσπισης των συμφερόντων του ευρω - κεφαλαίου, ενόψει των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ στο Καγκούν του Μεξικό, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Κάπως έτσι έχουν σε γενικές γραμμές τα πράγματα, για να γίνει πράξη μια ακόμα χειρότερη πολιτική, που θα δώσει τη «χαριστική βολή» στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες. Ομως αυτές οι πρακτικές και αυτές οι πολιτικές δεν είναι μονόδρομος. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και ψαράδες μπορούν να τις ανατρέψουν με την κοινωνικοπολιτική πάλη τους, μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, στην κατεύθυνση της ρήξης με τη σημερινή πολιτική, της αλλαγής του πολιτικού συσχετισμού των δυνάμεων προς όφελος των συμφερόντων τους, αν θέλουν να μείνουν στον τόπο που ζουν και παράγουν και αν δε θέλουν να προστεθούν στις ουρές των ανέργων. Η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΠΑΣΥ) έχει ήδη προγραμματίσει το πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο στις 12 του Μάη στην Κέρκυρα, ενάντια σ' αυτή την αντιαγροτική πολιτική, με συγκεκριμένους και ξεκάθαρους στόχους, αιτήματα και διεκδικήσεις σε φιλοαγροτική - φιλολαϊκή κατεύθυνση. Σ' αυτό το συλλαλητήριο, πρέπει να δώσουν το αγωνιστικό «παρών» όσο περισσότεροι γίνεται μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και ψαράδες. Να αποτελέσει άλλο ένα σημαντικό σταθμό συνέχισης του αγώνα ενάντια στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική, ένα ακόμα σκαλοπάτι για την ανατροπή της.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ