Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Μετά την κακοκαιρία η κυβερνητική κοροϊδία
  • Ολοκληρωτική καταστροφή της φετινής παραγωγής, ενώ εκκρεμούν ακόμα αποζημιώσεις από το 2000!
  • Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη, σε χωριά της Ημαθίας

Στα όρια της χρεοκοπίας βρίσκονται εκατοντάδες φτωχοί και μεσαίοι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας, ύστερα από την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή της παραγωγής τους, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας του περασμένου μήνα. Την ίδια στιγμή, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων για άμεσες αποζημιώσεις, μετά τους παγετούς του Απρίλη, η κυβέρνηση επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία, με αποτέλεσμα οι αγρότες να οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Για τα ροδάκινα, η ζημιά άγγιξε το 100% της παραγωγής, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από τους καρπούς, αχρηστεύτηκαν και ολόκληρα τα δέντρα. Η φετινή παραγωγή σε βιομηχανικό ροδάκινο, που είναι και η κύρια καλλιέργεια στην περιοχή, δε θα ξεπεράσει τιςς 35.000 τόνους, έναντι 300.000 τόνων που έφτασε πέρσι. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις άλλες δεντροκαλλιέργειες, που «κάηκαν» στην κυριολεξία από τον παγετό.

Παράλληλα, πάνω από 15.000 κάτοικοι της περιοχής, που απασχολούνταν ως εποχιακοί υπάλληλοι στη συγκομιδή και στα εργοστάσια των νομών, προστίθενται στις στρατιές των ανέργων, ενώ σε «αναγκαστική άδεια» βρίσκονται και οι υπάλληλοι των Συνεταιρισμών, καθώς οι χρεοκοπημένοι ΑΣΟ δεν μπορούν να τους πληρώσουν.

Η τοπική αγορά οδηγείται σε οικονομικό μαρασμό, με καταστροφικές συνέπειες για τους επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής. Την ίδια στιγμή, οι αγρότες εξαναγκάζονται σε νέο τραπεζικό δανεισμό, προκειμένου να ανταποκριθούν στο κόστος της νέας παραγωγής, προσθέτοντας νέα χρέη σε αυτά των προηγούμενων χρόνων.

Οι υποσχέσεις των αρμοδίων, που επισκέφτηκαν την περιοχή αμέσως μετά τις καταστροφές, έμειναν για μια ακόμη φορά στον αέρα, αφού εκκρεμούν ακόμα αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές των τριών τελευταίων ετών, από τις οποίες η πλειοψηφία των παραγωγών έχει εισπράξει μόλις το 35%.

Περιοδεία του Αγγελου Τζέκη

Σε χωριά του νομού Ημαθίας περιόδευσε την Παρασκευή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος. Η οργή και η αγανάκτηση των παραγωγών ξεχείλισε μπροστά στον κυβερνητικό εμπαιγμό και την απραξία της συμβιβασμένης ηγεσίας των συνδικαλιστικών τους οργάνων. «Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους», κάλεσε τους αγρότες ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι για το κατάντημα της αγροτιάς ευθύνεται η πολιτική εγκατάλειψης και υπονόμευσης της αγροτικής παραγωγής.

«Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση των αγροτών», επισήμανε ο Αγγελος Τζέκης «και συντονισμένος αγώνας με όσους πλήττονται απ' αυτή την πολιτική, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους. Ολα τα νομοσχέδια, που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση, έχουν στόχο το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, με την παραπέρα μείωση των κοινωνικών δαπανών και των κονδυλίων για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, προκειμένου να εκταμιευτούν χρήματα για τον Ευρωστρατό και τις χώρες που πρόσφατα εντάχτηκαν στην ΕΕ».

«Είναι ανάγκη να αναπτυχθούν εκείνοι οι κοινωνικοί αγώνες», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ «που θα ανοίξουν το δρόμο για μια άλλη αγροτική πολιτική, η οποία θα έχει στο κέντρο της τον παραγωγικό συνεταιρισμό, θα αναπτύσσει τη μεταποιητική βιομηχανία και το εμπόριο, με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Ο Αγγελος Τζέκης κάλεσε τους αγρότες να μαζικοποιήσουν με τη συμμετοχή τους το παναγροτικό συλλαλητήριο, που διοργανώνει η ΠΑΣΥ στην Κέρκυρα, στις 12 Μάη, με αφορμή την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας, αλλά και να διαδηλώσουν στο πλάι των χιλιάδων εργαζόμενων ενάντια στα αντεργατικά και αντιαγροτικά σχέδια των Ευρωπαίων ηγετών στη Θεσσαλονίκη, στις 20 και 21 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ