Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Χρέος - Ολυμπιακά έργα πυροδοτούν νέο δανεισμό

Δάνεια ύψους 16 δισ. ευρώ έχει συνάψει το ελληνικό δημόσιο μόνο το α΄ τετράμηνο του 2003. Εκ του πονηρού ο θόρυβος για τις πρωτογενείς δαπάνες...

Στον εκτροχιασμό των δαπανών για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των Ολυμπιακών έργων του 2004 και των έργων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, οφείλεται κατά κύριο λόγο η «έκρηξη» του δημόσιου δανεισμού το α΄ τετράμηνο του 2003. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αντίθετα, μερίδα του Τύπου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλπ. αποσιώπησαν το γεγονός αυτό - που αποδεικνύει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε συγκεκριμένα κέντρα οικονομικής εξουσίας (τράπεζες, εργολάβοι κλπ.) και επιδιώκουν να δημιουργήσουν «κλίμα» και να περιορίσουν το πρόβλημα στην αύξηση των λεγόμενων πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις κλπ.), κατηγορώντας την κυβέρνηση για πολιτική παροχολογίας...

Οι πρωτογενείς δαπάνες ναι μεν αυξήθηκαν, αλλά η αύξησή τους αυτή σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογεί την έκρηξη του κρατικού δανεισμού το τετράμηνο Γενάρη - Απρίλη καθώς συνάφθηκαν δάνεια κοντά στα 16 δισ. ευρώ. Οχι, βέβαια, ότι η κυβέρνηση είναι αθώα στο θέμα του κλίματος παροχολογίας, ενόψει των εθνικών εκλογών. Ετσι ο Ν. Χριστοδουλάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες σε απογευματινή ημερήσια εφημερίδα, ανακοίνωσε την πρόσληψη από το Σεπτέμβρη 30.000 εργαζομένων στο Δημόσιο με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης. Εξάλλου παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας, σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσιονομικές εξελίξεις, ανέφερε ότι «η υπόθεση των δαπανών είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής απόφασης», καθώς και ότι «καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν που ακολούθησε πολιτική παροχών, δεν κέρδισε στις εκλογές».

Στο φόντο του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2003, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών πραγματοποίησε χτες δύο διαδοχικές συσκέψεις με τους υφυπουργούς Εσόδων και Δαπανών Απ. Φωτιάδη και Γ. Φλωρίδη, ενώ σε σύντομες δηλώσεις του ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι υπό έλεγχο και δε συντρέχει λόγος ανησυχίας... Σήμερα εξάλλου έχει προγραμματιστεί να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Τα στοιχεία άλλα δείχνουν...

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το α΄ τρίμηνο του 2003 δαπανήθηκαν:

  • Ποσό 9,1 δισ. ευρώ για την πληρωμή χρεολυσιών και 3,3 δισ. ευρώ για την πληρωμή τόκων. Για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους καταβλήθηκαν δαπάνες συνολικού ύψους 12,4 δισ. ευρώ. Να προσθέσουμε επίσης ότι για πληρωμή τοκοχρεολυσίων το 2003, στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί δαπάνες ύψους μεγαλύτερου των 30 δισ. ευρώ.
  • Για τη χρηματοδότηση έργων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης καθώς και Ολυμπιακών έργων πραγματοποιήθηκαν δαπάνες ύψους 1.285 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 473 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2002.
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις κλπ.) μεταξύ α΄ τρίμηνου 2002 και 2003 αυξήθηκαν από 5.905 εκατ. ευρώ σε 7.395 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν μια ποσοστιαία αύξηση 25,2% (απόλυτη αύξηση 1.490 εκατ. ευρώ).

Από τα ίδια τα στοιχεία προκύπτει ότι ο υψηλός δημόσιος δανεισμός ύψους 16 δισ. ευρώ δεν έγινε βέβαια για να καλύψει την υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών, αλλά για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και δευτερευόντως για τη χρηματοδότηση των κοινοτικών και Ολυμπιακών έργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ