Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Σε σταθερή πτωτική τροχιά

Αμετάβλητη παρέμεινε κατά τη δεκαετία του '90 η συμμετοχή των βιομηχανικών προϊόντων στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, παρατηρεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, σημειώνει όμως ότι ο γεωγραφικός προσανατολισμός τους και η σύνθεσή τους σε επιμέρους τομείς σημείωσαν κατά την ίδια περίοδο ουσιώδεις μεταβολές.

Οπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων κινήθηκαν προς αγορές περισσότερο ασταθείς και με αβέβαιες προοπτικές, ενώ οι εξαγωγικές επιδόσεις προϊόντων υψηλής ή υψηλότερης τεχνολογίας απέδειξαν ιδιαίτερο δυναμισμό, αυξάνοντας σημαντικά τη συμμετοχή τους στο σύνολο. Ομως σε απόλυτο ύψος η συμμετοχή της παραμένει προς το παρόν περιορισμένη. Η συμμετοχή των ελληνικών εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων, σημειώνει ο ΠΣΕ, παραμένει σχετικά περιορισμένη σε σχέση με τις παγκόσμιες εξαγωγές.

Συγκεκριμένα κατά την περίοδο του '90-'99 οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 38% σε σχέση με αύξηση 40% για το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών. Η αξία των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων στην περίοδο '90-'99 αυξήθηκε κατά 38% σε σχέση με αύξηση 39% για το σύνολο των εξαγωγών. Την ίδια περίοδο οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 55%. Οι πρώτες πέντε σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές βιομηχανικών προϊόντων είναι η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ και η Κύπρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ