Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Ο αθλητισμός ως ένα ακόμα εμπόρευμα

«Ο αθλητισμός αποτελεί, ακόμα, ένα στοιχείο που προσδίδει δυναμισμό στην οικονομική δραστηριότητα. Είμαι πεπεισμένη ότι ο αθλητισμός χρειάζεται ισχυρή οικονομική διάσταση, αλλά και ότι θα πρέπει να εξευρεθεί το σωστό σημείο ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής και της αθλητικής διάστασης». Οι φράσεις ανήκουν στην αρμόδια (και) για τον αθλητισμό επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βίβιαν Ρέντιγκ, κατά την Ατυπη Σύνοδο Υπουργών Αθλητισμού, η οποία ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, στο Ζάππειο. Και αναδεικνύουν, αφ' ενός, το στόχο της ΕΕ (ανάληψη ελέγχου, διαχείριση, εξωραϊσμό του μοντέλου) και, αφ' ετέρου, την αντίληψή της που βλέπει τον αθλητισμό ως ένα ακόμα εμπόρευμα και μέσο για προσπορισμό κερδών για το κεφάλαιο. Κουβέντα βέβαια για τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας για άθληση, για τον αθλητισμό ως κοινωνική παροχή. Αλλωστε, η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στον κατ' όνομα ερασιτεχνικό αθλητισμό ή τον ανύπαρκτο μαζικό λαϊκό αθλητισμό, δείχνει και τις προτεραιότητες κυβέρνησης - ΕΕ.

Κύριο μέλημα, λοιπόν, της ΕΕ η προσθήκη ειδικού άρθρου για τον αθλητισμό στο υπό κατάρτιση Ευρωπαϊκό Σύνταγμα που θέλει να ασχοληθεί με τον τομέα και την πλήρη πλέον εμπορευματοποίησή του. Η αρχή έγινε με τη δήλωση των αρχηγών κρατών στη Σύνοδο της Νίκαιας. Ομως, όπως αναφέρετε και στα σχετικά συμπεράσματα, «πρόκειται για πολιτική δήλωση και όχι για ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο, γι' αυτό από μόνη της δεν αρκεί». Αλλιώς, όπως επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευαγγ. Βενιζέλος, «θα έχουμε σοβαρά προβλήματα, γιατί θα προσκρούουμε ενδεχομένως σε πολλές κοινοτικές διατάξεις». Επιπλέον, υπάρχει και ένα κομβικό σημείο το οποίο αναγνώρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Λιάνης, αναφερόμενος «... στην ανάγκη να καταρτιστεί ειδικό άρθρο που να κατοχυρώνει τον αθλητισμό ως επιλέξιμο είδος», δηλαδή επιχορηγήσιμο...

Η ΕΕ αντιμετωπίζει τον αθλητισμό ως οικονομικό - επιχειρηματικό μέγεθος. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της Β. Ρέντιγκ στη διαπίστωση ότι «η αύξηση του αριθμού αθλητικών διοργανώσεων δημιούργησε ένα ρεύμα αθλητικού τουρισμού και αποτελεί και ένα σημαντικό οικονομικό παράγοντα»... Από την άλλη, για την ΕΕ είναι μια καλή ευκαιρία στην προσπάθειά της να διαδραματίσει ηγεμονικό ρόλο.

Στη σύνοδο ασχολήθηκαν και με το ντόπινγκ. Φυσικά εντελώς επιφανειακά και με σκοπό τη δημιουργία άλλοθι (κανόνες, αυστηρές διατάξεις και πομπώδης δηλώσεις). Και όχι με τη σχέση αιτίας και αιτιατού, τι οδηγεί δηλαδή στη φαρμακοδιέγερση. Γιατί τότε θα έπρεπε να εξετάσουν τη σχέση πρωταθλητισμός - νίκη - ρεκόρ = κέρδος για τους εμπλεκόμενους. Δηλαδή, την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, την οποία υποστηρίζουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το δικαίωμα της νεολαίας στην άθληση είναι ανεκτίμητο (2024-05-23 00:00:00.0)
Για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης (2014-12-14 00:00:00.0)
«Αθλητισμός για τον άνθρωπο και όχι για τα κέρδη» (2009-06-02 00:00:00.0)
Ημίμετρα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ (2005-04-27 00:00:00.0)
Μέτρα για τη ριζική αντιμετώπιση του ντόπινγκ (2004-09-03 00:00:00.0)
Πίσω από τα ωραία λόγια (2003-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ