Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Πασαρέλα αντιλαϊκών αξιώσεων

Οι μεγαλοβιομήχανοι απαιτούν ένταση της αντεργατικής πολιτικής. Θετικά απαντά η κυβέρνηση

Η προτροπή, εν μέσω κινδυνολογίας, για λήψη σκληρών αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων, που παράλληλα θα συνοδεύονται με την παραχώρηση νέων προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο, ήταν το βασικό μήνυμα που θέλησε να περάσει χτες η ηγεσία των βιομηχάνων, κατά την ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου τους. Ορισμένες από τις απαντήσεις που περίμεναν δεν άργησαν. Δόθηκαν στην ίδια ακριβώς αίθουσα. Πρώτα και κύρια από τον πρωθυπουργό, που τους ...αντιμήνυσε πως αυτός είναι ο άνθρωπός τους. Ακολούθησε ο επί της οικονομίας υπουργός, που ξεκαθάρισε ότι τα εργαλεία της οικονομικής πολιτικής είναι πάντα στην υπηρεσία τους. Και, βεβαίως, ο Κ. Καραμανλής, που από τη δική του σκοπιά προσπάθησε να εξηγήσει ότι με τη ΝΔ στην εξουσία τα ζητήματα «ανταγωνιστικότητα», «παραγωγικότητα», δηλαδή η κερδοφορία των επιχειρηματιών, θα γνωρίσουν νέες δόξες και θεαματικά αποτελέσματα.

Από το βήμα της συνέλευσής τους οι βιομήχανοι διατύπωσαν την άποψη ότι η κυβερνητική πολιτική κινείται στη σωστή κατεύθυνση, εκτίμησαν ότι υπάρχει ανάγκη να βελτιωθούν οι σχετικοί ρυθμοί και, παράλληλα, άρπαξαν την ευκαιρία να θέσουν εκ νέου μετ' επιτάσεως τις αξιώσεις τους, από τις οποίες οι περισσότερες ήδη βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Το στίγμα των αντεργατικών αξιώσεων δόθηκε και από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλο, κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης, αλλά και (κατά την πρωινή κλειστή συνεδρίαση) από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου και αρμόδιο για εργασιακά ζητήματα, Ν. Αναλυτή, ο οποίος έθεσε θέμα να είναι ο ΣΕΒ αυτός που θα καθορίσει το μέλλον των εργασιακών σχέσεων. Ειδικότερα, εν μέσω κινδυνολογίας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε τη λήψη άμεσα 7 μέτρων, με βασικότερο στην ιεράρχηση των βιομηχάνων αυτό της αλλαγής της μορφής του εκπαιδευτικού συστήματος.

Τα μέτρα αυτά είναι:

  • Η αύξηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας
  • Η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και η προσαρμογή της εκπαίδευσης-κατάρτισης στις ανάγκες των βιομηχάνων
  • Η παραπέρα μείωση της φορολογίας τους
  • Η ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και η λειτουργία του με βάση τους νόμους της αγοράς
  • Η κατάργηση των ελέγχων και των περιβαλλοντικών περιορισμών για κάθε επιχειρηματικό σχέδιο
  • Η πάταξη της διαφθοράς
  • Ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός σε όλα τα επίπεδα δημόσιας διοίκησης και σε όλους τους τομείς.

Τα μέτρα αυτά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν το σύνολο των αξιώσεων του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά μόνον τη γενική κατεύθυνση, στην οποία άμεσα θα πρέπει να κινηθεί η κυβερνητική πολιτική. Ενα μεγάλο θέμα, κατά το ΣΕΒ, είναι η παραπέρα κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, για το οποίο η ηγεσία του ΣΕΒ λέει πως «είναι ανάγκη να προχωρήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση με τη δημιουργία δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά», για να στηρίξει την ...κεφαλαιαγορά!

Απειλώντας με τα λόγια του πρωθυπουργικού φίλου Ν. Γκαργκάνα, σύμφωνα με τα οποία τα «οικονομικά οφέλη που μπορούν να αναμένονται από τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ, δε θα προκύψουν αυτομάτως, αλλά θα εξαρτηθούν από την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών», ο πρόεδρος του ΣΕΒ όχι μόνο ζήτησε την άμεση και πλήρη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά υποστήριξε: Αυτό που «χρειαζόμαστε επειγόντως είναι ένα σύγχρονο κράτος, φιλικό στην επιχειρηματικότητα, όχι ένα κράτος επιχειρηματία, αλλά ένα κράτος που θα αίρει συστηματικά τα υπάρχοντα εμπόδια και θα ενθαρρύνει έμπρακτα κάθε υγιή επιχειρηματική προσπάθεια (...) Η μόνη επιχειρηματική δράση του δημοσίου που δικαιολογείται στην εποχή μας είναι η σύμπραξη του δημοσίου τομέα με τον ιδιωτικό, (...) στις βραδείας ή αμφίβολης απόδοσης και μεγάλου επιχειρηματικού ρίσκου επενδύσεις». Αυτό το ρόλο θέλουν οι βιομήχανοι για το δημόσιο, δηλαδή να στηρίζει το ιδιωτικό κεφάλαιο στις περιπτώσεις που τα κέρδη του κινδυνεύουν!

«Διάλογος» για υποταγή

Πολλά στηρίζουν οι βιομήχανοι στον «κοινωνικό διάλογο και στη συναίνεση». Εχοντας θετική εμπειρία από τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, ο Οδ. Κυριακόπουλος κάλεσε τους «κοινωνικούς εταίρους» να «καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση, που θα οδηγήσει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων». Παράλληλα, διαμήνυσε στους «κοινωνικούς εταίρους» να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μισθούς πείνας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε όλοι ώριμοι και θα επιδιώξουμε να διασφαλίσουμε τα εισοδήματα των εργαζομένων μέσα σε πλαίσια που δε θα επιβαρύνουν τον πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα (...) διότι μόνον έτσι θα αποτραπούν δυσμενείς συνέπειες για την απασχόληση, τις συντάξεις και τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων». Ετσι, οι μεγαλοβιομήχανοι ζητούν από τους εργαζόμενους να μη διεκδικήσουν αυξήσεις, διότι κινδυνεύει η δουλιά τους!

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε και στη διαφθορά, σημειώνοντας: «Είναι καιρός για άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τη Δικαιοσύνη, που πρέπει να κινηθούν πολύ πιο αποφασιστικά για την καταπολέμηση της διαφθοράς». Επισήμανε δε ότι ο ΣΕΒ είναι έτοιμος να συμμετάσχει στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Κλείνοντας, ο Οδ. Κυριακόπουλος προειδοποίησε ευθέως τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ να μην μπουν στη διαδικασία της παροχολογίας ενόψει των εκλογών, αλλά να αγνοήσουν το πολιτικό κόστος και να προωθήσουν με μεγαλύτερη ένταση τις αξιώσεις του ΣΕΒ!

Ο Ν. Αναλυτής

Ο ΣΕΒ «έχει τη δυνατότητα να κτίσει το μέλλον των εργασιακών σχέσεων», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτής, ειδήμων στα εργασιακά, στέλνοντας ένα «ουσιαστικό μήνυμα» προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι πρέπει να επισπευσθεί και να βελτιωθεί ποιοτικά η υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου.

Ο Ν. Αναλυτής εξέφρασε την απαίτηση των βιομηχάνων να αποκτήσουν «θεσμικό ρόλο» στη ρύθμιση του χρόνου κατάρτισης, της ασφάλισης και της απασχόλησης, επισημαίνοντας ότι τώρα έχει τέτοιο ρόλο μόνο όσον αφορά στη διαμόρφωση της αμοιβής και κατ' επέκταση του εργασιακού κόστους, μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που έχουν και την ισχύ νόμου.

Στόχος του ΣΕΒ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό του, είναι η «επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ώστε να γίνουν πιο ευέλικτες» κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από «κοινωνικό διάλογο», ο οποίος είναι δυνατό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά «κομματικές νοοτροπίες και παρεμβάσεις», διαμορφώνοντας «θετικό κλίμα κοινωνικής συνοχής».

Στον υπό κατάρτιση νέο αναπτυξιακό νόμο αναφέρθηκε ο Δ. Δασκαλόπουλος, ζητώντας συγκεκριμένα:

  • Αύξηση της οροφής της επιχορήγησης ανά δημιουργούμενη θέση εργασίας
  • Αρση των διακρίσεων μεταξύ παλιών και νέων επενδυτών
  • Εξαίρεση των επενδύσεων τεχνολογικού εκσυγχρονισμού από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας
  • Ενίσχυση των επενδύσεων που αναλαμβάνονται από τις βιομηχανίες της Αττικής στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Ν. 2965/2001
  • Παράταση της ισχύος των διατάξεων περί αφορολόγητου αποθεματικού.

Οσον αφορά στις τιμές των καυσίμων οι βιομήχανοι δε θεωρούν αρκετή τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του μαζούτ, αίτημά τους που ικανοποίησε πέρσι η κυβέρνηση, και ζητάνε ακόμα καθιέρωση ειδικού τιμολογίου για το βιομηχανικό ντίζελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ