Σάββατο 17 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Α. Α. Λιβάνη»: Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές «Ζω για να διηγούμαι» (μετάφραση Κλαίτη Σωτηριάδου, επιμέλεια Νίκος Μπακουνάκης). Αυτό το - αναμενόμενο επί χρόνια - μυθιστόρημα του κορυφαίου συγγραφέα της Λ. Αμερικής αποτελεί έναν «οδηγό» της 50χρονης συγγραφικής δημιουργίας του και, ταυτόχρονα, της ζωής του, από τα νεανικά βήματά του στο Πανεπιστήμιο, στη δημοσιογραφία και στη λογοτεχνία.

- «Ζήτρος»: Πλάτων «Μύθοι» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια, επίμετρο Ηλίας Σ. Σπυρόπουλος. Περιλαμβάνεται και το αρχαίο πρωτότυπο, ευρετήρια λέξεων και χωρίων αρχαίων συγγραφέων και βιβλιογραφία).

- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας: Μάικλ Λιουέλιν Σμιθ «Το όραμα της Ιωνίας (Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία 1919-1922)» (ιστορική μελέτη για την τραγωδία του μικρασιατικού ελληνισμού).

- «Κέδρος»: Γεώργιος Δ. Παπαντωνάκης «Εισαγωγή στο ελληνικό παιδικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας (Από τη θεωρία στην πράξη)» (μελέτη του λέκτορα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Νεοελληνικής Διαλεκτολογίας). Sylvia Plath «Ποιήματα» (μετάφραση Κατερίνα και Ελένη Ηλιοπούλου. Ανθολόγηση 39 ποιημάτων από έξι ποιητικές συλλογές της μεγάλης ποιήτριας. Περιλαμβάνονται εισαγωγή, χρονολόγιο και βιβλιογραφία). Ολιβιέ Πουριόλ «Μεφίστο βαλς» (μετάφραση Μάρω Φιλίππου. Μυθιστορηματική αλληγορία για τη σχέση, αλλά και τη διάσταση της τέχνης - ειδικότερα της μουσικής - με τη ζωή). Αλέξης Πανσέληνος «Ο κουτσός Αγγελος» (μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στα χρόνια της Κατοχής). Μαρία Λαμπαδαρίδου - Πόθου «Γράμμα στο γιο μου κι ένα άστρο» (ένα τρυφερό βιβλίο για την ψυχή του παιδιού, για τη μοναξιά της αθωότητας και την εύθραστη σχέση με το γονιό, 6η έκδοση, ανανεωμένη).

- «Σαββάλας»: Οι εκδόσεις κυκλοφόρησαν τα τέσσερα πρώτα βιβλία της σειράς «Στα σταυροδρόμια νεοελληνικού λόγου», η οποία αφορά σε μελέτες γύρω από θέματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας: Χριστόφορος Μηλιώνης «Το διήγημα» (μελέτη για την καταγωγή και την εξέλιξη του ελληνικού διηγήματος). Μαρία Κ. Πεσκετζή «Θεωρία της Λογοτεχνίας και νεοελληνική λογοτεχνική κριτική» (μελέτη για τη σχέση της θεωρίας με την κριτική λογοτεχνίας). Γ. Δ. Παγανός «Μοντερνισμός και πρωτοπορίες» (μελέτη για τα ρεύματα και τις ιδέες στο χώρο της λογοτεχνίας από το δεύτερο μισό του 19ου στη Γαλλία και την κυκλοφορία τους σ' όλη την Ευρώπη στον 20ό αιώνα και σ' όλον σχεδόν τον κόσμο). Αννίτα Π. Παναρέτου «Ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία» (μελέτη για την εξέλιξη αυτού του λογοτεχνικού είδους).

- «Πατάκης»: Α. Τζ. Κρόνιν «Τα ώριμα χρόνια» (μετάφραση Σοφία Σκαλικάρη, μυθιστόρημα - συνέχεια των «Αγουρων χρόνων» - με τον άλλοτε μικρό Ρόμπερτ Σάνον να είναι πια γιατρός και να υπηρετεί τον άνθρωπο με την επιστημονική έρευνα). Ντέιβιντ Γκρος «Τα ερείπια του παρελθόντος: Παράδοση και κριτική της νεωτερικότητας» (μετάφραση Κωνσταντίνος Γεώρμας, επιμέλεια Γεώργιος Ν. Μερτίκας, μελέτη σχετικά με τη συνέχιση της παράδοσης, με νεωτερικό τρόπο, στις κοινωνίες της Δύσης). «Μύθοι και πραγματικότητα την εποχή της παγκοσμιοποίησης (διεπιστημονική προσέγγιση)» (μελέτη, με επιμέλεια των Χ. Κόλλια - Ν. Ναξάκη - Μ. Χλέτσον).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ