Σάββατο 17 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδοτική «Κυπροέπεια»

Στην Κύπρο κυκλοφορούν βιβλία «οίκων» διαφόρων φορέων. Ο μόνος αμιγώς εκδοτικός οίκος ακούει στο όνομα «Κυπροέπεια». Ο οίκος δημιουργήθηκε το 1996 από μια «παρέα συγγραφέων, εικονογράφων και φίλων του βιβλίου», με μήνυμα «συνέπεια στο καλό βιβλίο» και στόχο να αναδείξει, όπως υπονοεί και η επωνυμία του, αλλά και να μεταγγίσει στις νέες κυπριακές γενιές το «ήθος της κυπριακής εκδοχής του ελληνισμού», την παράδοση και τη δημιουργία της. Η αρχή έγινε με βιβλία κυπριακής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, που βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση. Ιδίως η σειρά «Μαθαίνω το Παρελθόν, Γνωρίζω τον Τόπο μου, Δημιουργώ το Μέλλον».

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου, η «Κυπροέπεια» έκανε γνωστή την παρουσία των βιβλίων της και στην Ελλάδα, καθώς τη διανομή τους ανέλαβε το βιβλιοπωλείο κυπριακών εκδόσεων «ΜΑΜ» (στη «Στοά του Βιβλίου»). Πρόκειται για το εκδοτικό - βιβλιοπωλείο που δημιούργησε το 1965 στην Κύπρο ο Μ. Μιχαηλίδης (γενικός γραμματέας της Εθνικής Νεολαίας Κύπρου, μετά τον αγώνα της ΕΟΚΑ κατά της αγγλικής κατοχής), προκειμένου να προβάλει τον πολιτισμό της πατρίδας του, όπως είπε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου. Η συνέντευξη Τύπου άνοιξε με ευχητήρια επιστολή της μορφωτικής ακολούθου του «Σπιτιού της Κύπρου» Β. Παταπίου, για «καλό ταξίδι» των βιβλίων της «Κυπροέπειας», και χαιρετισμό του εκπροσώπου της κυπριακής «Ελληνικής Τράπεζας», η οποία εξαρχής στηρίζει τον εκδοτικό οίκο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Κυπροέπειας», φιλόλογος Μ. Α. Σοφοκλέους (έχει διατελέσει καθηγητής σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), μίλησε για την έλλειψη εκδοτικής παράδοσης (τέχνης, τεχνικής, διορθωτών, τυπογράφων κλπ.) στην Κύπρο, για τις προσπάθειες υπέρβασης αυτής της έλλειψης, αλλά και στο στόχο να αναδειχτεί η πολιτιστική παράδοση και η συγγραφική δημιουργία (ιστορική, λαογραφική, λογοτεχνική, καλλιτεχνική) όλου του νησιού και των Κυπρίων, με σειρές βιβλίων Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, κλπ. Μια από τις σειρές αυτές τιτλοφορείται «Τα μικρά Κυπριακά», στα πλαίσια της οποίας κυκλοφόρησε ένα ιστορικό ντοκουμέντο, με επιμέλεια του Μ. Α. Σοφοκλέους. Τίτλος του «Το "αγνοούμενο" ημερολόγιο της Αμμοχώστου 13 και 14 Αυγούστου 1974 (Ημερολόγιο του Σταθμού Γ΄ της Πολιτικής Αμύνης Αμμοχώστου)», με υπότιτλο «Εγκαταλείψαμεν την πόλην μας...». Το ντοκουμέντο αποδεικνύει τον ολέθριο για την Κύπρο ρόλο του Κίσινγκερ και ότι μετά από άνωθεν εντολή η Πολιτική Αμυνα Αμμοχώστου εγκατέλειψε την πανέμορφη πόλη, με αποτέλεσμα ο Β΄ Αττίλας να την καταλάβει χωρίς ίχνος αντίστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ