Τρίτη 20 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Αντιαγροτικό αλισβερίσι στην Αθήνα

Διαδοχικές συναντήσεις με κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και τα προεδρεία ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, είχε χτες ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ

Αντιαγροτικό αλισβερίσι στην Αθήνα ήρθε να κάνει χτες ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, ενόψει της ψήφισης των νέων αρνητικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λεγόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Από τα χτεσινά συναπαντήματα του επιτρόπου στη Βουλή, με ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, με τον πρόεδρο της ΝΔ, με τον πρωθυπουργό και το βράδυ στο δείπνο με τον υπουργό Γεωργίας, φάνηκε ξεκάθαρα πως όλοι οι παραπάνω συμφωνούν με τα όσα ολέθρια σχεδιάζονται σε βάρος της ελληνικής αγροτιάς, μέσω της ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Τα όποια πρασινογάλαζα επικοινωνιακά τερτίπια και οι ψευτοδιαφωνίες και ψευτοπροτάσεις γίνονται μόνο και μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και αποπροσανατολισμού των μικρομεσαίων αγροτών.

Οπως είναι ήδη γνωστό, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ επιθυμεί σφόδρα να ψηφιστούν οι προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ μέχρι το τέλος Ιούνη ή, στη χειρότερη περίπτωση, να υπάρξει πολιτική συμφωνία. Κι αυτό γιατί έχει «επιχειρήματα» εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολυεθνικών στις επικείμενες διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ στο Μεξικό, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Ο επίτροπος γνωστοποίησε επίσης πως όλες οι ενισχύσεις θα γίνουν αποσυνδεδεμένες και εισοδηματικές και πως οι προτάσεις αναθεώρησης των καθεστώτων σε βαμβάκι, καπνά και λάδι να ανακοινωθούν, από Σεπτέμβρη.

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, αυτό που προτάσσεται ως διαπραγματευτικό χαρτί αποδοχής της νέας καταστροφικής αναθεώρησης της ΚΑΠ είναι να δοθεί δέσμευση ότι θα εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση για τα μεσογειακά προϊόντα. Αυτά φάνηκε πως τέθηκαν ως όροι και από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Γεωργίας. Επ' αυτού, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δεν είχε κάποιο πρόβλημα να αναφέρει ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση - δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αρκεί η Ελληνική Προεδρία να φέρει σε πέρας όσα ο ίδιος χτες ζήτησε και επί ελληνικού εδάφους. Αν γίνει αυτό, ο επίτροπος θα κάνει μια ανακοίνωση, όταν έρθει η ώρα της ελληνικής εκδούλευσης, για ...επικοινωνιακή κατανάλωση.

Πάντως, το όλο σκηνικό από κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και τις πρασινογάλαζες διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, αφορά, σα να ...υπήρχε προσυνεννόηση, κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις, με βασικούς άξονες τα μεσογειακά προϊόντα, τα αγελαδινό γάλα, την ποιοτική ενίσχυση στο σκληρό στάρι και το νέο καθεστώς στο ρύζι. Για παράδειγμα, για τα μεσογειακά προϊόντα, ο Γ. Δρυς έκανε λόγο για εξασφάλιση επαρκών χρηματοδοτικών πόρων... Η ΝΔ διά του εκπροσώπου της τα ίδια είπε, εκφράζοντας μια επίσης υποκριτική, αδιέξοδη και κυρίως αντιφατική πολιτική. Η ΝΔ, από τη μία, καταγγέλλει την κυβέρνηση και τις προτάσεις της λεγόμενης ενδιάμεσης αναθεώρησης ως αρνητικές και, από την άλλη, ζητά να ενταχθούν μέσα σ' αυτές και τα μεσογειακά προϊόντα. Είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ...

Ομως, το θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ δεν είναι κάποιες ψευτοβελτιώσεις, αλλά η ουσιαστική αλλαγή του αντιαγροτικού πνεύματός της. Για τους μικρομεσαίους αγρότες, η ουσία είναι η ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής φτώχειας και ξεκληρίσματος, που λιβανίζει και «διαφημίζει» η κυβέρνηση Σημίτη, ως «γνήσιος» υπηρέτης της ΕΕ και των συμφερόντων των πολυεθνικών. Κι από κοντά, με λίγο διαφορετικές ψευτοαντιπολιτευτικές διατυπώσεις, τα ίδια κάνει και επιδιώκει και η ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ