Σάββατο 24 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ
Ενιαία τιμολογιακή πολιτική από 1η Ιούλη

Ενιαία τιμολογιακή πολιτική, θα εφαρμόζουν από την 1η Ιούλη 2003 οι ευρωπαϊκές τράπεζες, τόσο στα διασυνοριακά, όσο και στα εσωτερικά τραπεζικά εμβάσματα. Το ανακοίνωσε προχτές, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών Ν. Μπόμκε. Οπως είπε, από την 1η Ιούλη, τα διασυνοριακά τραπεζικά εμβάσματα (αξίας μέχρι 12.500 ευρώ) θα επιβαρύνονται με το ίδιο κόστος με τα εσωτερικά τραπεζικά εμβάσματα.

Η ενιαία τιμολογιακή πολιτική στα τραπεζικά εμβάσματα γίνεται σε εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας που υιοθετήθηκε το Δεκέμβρη του 2001 και η οποία αποβλέπει στη δημιουργία ενός «ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου πληρωμών» χωρίς τιμολογιακές διακρίσεις. Δεν έγινε γνωστό ποιο θα είναι το «ενιαίο ύψος» της επιβάρυνσης στα τραπεζικά εμβάσματα, που θα χρεώνουν από την 1-7-2003 οι ευρωτραπεζίτες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2001 στους «15» της ΕΕ, ένα τραπεζικό έμβασμα αξίας 100 ευρώ από μια χώρα - μέλος σε άλλη χώρα - μέλος επιβαρυνόταν κατά μέσο όρο με 24,09 ευρώ. Η Ελλάδα είχε την υψηλότερη επιβάρυνση 47,33 ευρώ κατά μέσο όρο, από τα οποία 44 ευρώ επιβαρύνουν τον αποστολέα και 3,33 ευρώ τον παραλήπτη. Η πρακτική της διπλής επιβάρυνσης (και για τον αποστολέα και για τον παραλήπτη του εμβάσματος) που ισχύει στην Ελλάδα αναμένεται να καταργηθεί από την 1η Ιούλη, καθώς είναι σε αντίθεση με τις διατάξεις της κοινοτικής Οδηγίας (97/5) για τις διασυνοριακές πληρωμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ