Κυριακή 8 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς μεθοδεύτηκε το έγκλημα

Η απόφαση για την πλήρη παράδοση των ΕΛΠΕ στο Λάτση πάρθηκε πριν ακριβώς δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης και νυν Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ανακοίνωσε «ξαφνικά» ότι τα ΕΛΠΕ θα αναζητήσουν στρατηγικό σύμμαχο. Το «ξαφνικά» έγκειται στο γεγονός ότι μέχρι τη στιγμή των ανακοινώσεων μεθοδευόταν η συνεργασία των ΕΛΠΕ με ισομεγέθεις πετρελαϊκές επιχειρήσεις της Κεντρικής Ευρώπης (αυστριακή OMV, ουγγρική MOL) για την ανταλλαγή πακέτου μετοχών. Την ημέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης, ο Β. Βαρδινογιάννης, πρόεδρος της «Motor Oil», επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, προκειμένου, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του. Ομως από ό,τι φάνηκε στην πορεία, η απόφαση για την παράδοση στο Λάτση ήταν... αδιαπραγμάτευτη.

Τον Αύγουστο του 2001 προκηρύχτηκε με συνοπτικές διαδικασίες διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του 23,17% των ΕΛΠΕ. Οι ενδιαφερόμενοι ήταν η ρωσική «Lukoil» σε συνεργασία με το Λάτση, η επίσης ρωσική «Yukos» για την οποία πληροφορίες την έφεραν να έχει συνεργασία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη και η αυστριακή OMV. Το ξεκαθάρισμα ότι τα ΕΛΠΕ θα παραχωρηθούν στο Λάτση και στους τότε συνεταίρους του Ρώσους, έγινε κατά την επίσκεψη του Βλ. Πούτιν στην Ελλάδα, το Δεκέμβρη του 2001. Αμέσως μετά η «Yukos» αποχώρησε με την αιτιολογία ότι άλλαξαν τα επιχειρησιακά της σχέδια, για να ακολουθήσει και η OMV, η οποία -εμμέσως πλην σαφώς- κατήγγειλε ότι ο διαγωνισμός ήταν «στημένος».

Η κοινοπραξία «Lukoil - Λάτση» κατέθεσε οικονομική προσφορά της τάξεως 7,5 ευρώ ανά μετοχή και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την τεχνική προσφορά, που περιλαμβάνει τη συνεργασία των επιχειρήσεων. Οι Ρώσοι και ειδικά ο Λάτσης έθεταν θέμα απορρόφησης της «Πετρόλα» και την ανάληψη του μάνατζμεντ, κάτι που δεν προβλεπόταν στην αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού, ενώ τα κοιτάσματα πετρελαίου που είχαν υποσχεθεί οι Ρώσοι στην Κασπία, αποδείχτηκε ότι ήταν σε αμφισβητούμενη περιοχή στα σύνορα Ρωσίας - Καζακστάν. Πρόβλημα υπήρξε και στη συνεργασία στις βαλκανικές χώρες, όπου οι Ρώσοι δεν ήταν πρόθυμοι να συνεισφέρουν επί ίσοις όροις τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως τα ΕΛΠΕ. Τέλος ο Λάτσης και οι Ρώσοι ζήτησαν τη μείωση του τιμήματος, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση στις 3 Φλεβάρη να κηρύξει το διαγωνισμό άγονο, αφού ήταν προφανές ότι οι Ρώσοι δεν πολυέδειχναν ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ

Ωστόσο η δέσμευση απέναντι στο Λάτση έπρεπε να υλοποιηθεί. Λίγες μέρες μετά την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου, και συγκεκριμένα στις 15 Φλεβάρη, ο «Ρ» έφερε στο φως της δημοσιότητας αποκαλυπτικές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Αθ. Καραχάλιου, ότι στόχος της κυβέρνησης και της διορισμένης διοίκησης, ήταν να απορροφηθεί η «Πετρόλα» και ο Λάτσης να γίνει μεγαλομέτοχος των ΕΛΠΕ. Το έγκλημα τελικώς πραγματοποιήθηκε στις 30 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ