Κυριακή 8 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Λάτσης «είχε ανάγκη» τα ΕΛΠΕ

Το απόγευμα της Παρασκευής 30 Μάη, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, και Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, ανακοίνωσαν την απόφαση παράδοσης των ΕΛΠΕ στο Λάτση και αποκάλυψαν μερικές από τις πτυχές του σκανδάλου. Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς η κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει το 16,65% του μετοχικού κεφαλαίου (43,5 εκατομμύρια μετοχές) στην «Paneuropean» (συμφερόντων Λάτση και ιδιοκτήτριας της «Πετρόλα») στην τιμή των 7,5 ευρώ ανά μετοχή, έναντι συνολικού τιμήματος 326 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ΕΛΠΕ και η «Πετρόλα» θα ξεκινήσουν άμεσα (σ.σ. ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη) τις διαδικασίες συγχώνευσης των δύο εταιριών με απορρόφηση της «Πετρόλα» από τα ΕΛΠΕ. Αναμένεται ότι μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης ο όμιλος Λάτση θα κατέχει περίπου το 25% των ΕΛΠΕ και η τελική σχέση ανταλλαγής (μετοχών) θα ανακοινωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατόπιν των σχετικών διαδικασιών και εγκρίσεων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο υπουργών, το 43% των μετοχών των ΕΛΠΕ θα ανήκουν στο Δημόσιο, το οποίο θα μπορεί να διατηρήσει το μάνατζμεντ του ομίλου για μια πενταετία. Ωστόσο, αυτό που δεν ανακοινώθηκε είναι ότι ποσοστό ύψους 9,1% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ με τη μορφή ομολογιών βρίσκονται στα χέρια των Eurobank - Deuthse Bank, και είναι πολύ πιθανό το ποσοστό αυτό να κρατηθεί από το Λάτση, αν δεν είναι ήδη αποφασισμένο! Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Λάτσης θα κατέχει πάνω από το 34% των ΕΛΠΕ.

Χρυσώνουν το Λάτση

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι με την παράδοση των ΕΛΠΕ στο Λάτση ενισχύονται τα ΕΛΠΕ, είναι πέρα για πέρα ψευδείς. Κρίνοντας τα ΕΛΠΕ με τα επιχειρησιακά δεδομένα, προκύπτει ότι δεν έχουν καμία ανάγκη το Λάτση. Αντιθέτως είναι γνωστό ότι ο Λάτσης είναι αυτός που έχει ανάγκη τα ΕΛΠΕ για να διασώσει την «Πετρόλα», αλλά και για να πλουτίσει ακόμα περισσότερο. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ, όπως και όλοι οι γνώστες του χώρου, ξέρουν ότι η «Πετρόλα» -ένα απαρχαιωμένο διυλιστήριο που δεν παράγει βενζίνη- δεν μπορεί να σταθεί στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά. Ετσι η κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει στο Λάτση τα ΕΛΠΕ, που συγκαταλέγονται στα πλέον σύγχρονα διυλιστήρια του Κόσμου!

Αλλά ας δούμε τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος, Αθ. Καραχάλιος, των ΕΛΠΕ στην Αλέκα Παπαρήγα, όταν επισκέφτηκε τα ΕΛΠΕ, την περασμένη Δευτέρα... «Ο δρόμος που έχεις ακολουθήσει θα σε οδηγήσει μαθηματικά στην καταστροφή. Αν παντρευτείς με μας, είναι η καλύτερη λύση», αυτά έλεγε η διοίκηση των ΕΛΠΕ στο Λάτση ο οποίος ενόψει της μετοχοποίησης της «Πετρόλα», προανήγγειλε επενδύσεις, που στην πορεία κρίθηκαν ασύμφορες! Ετσι, για να μην έχει ασύμφορες επενδύσεις ο Λάτσης, η κυβέρνηση του παραδίδει τα ΕΛΠΕ!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορροφούν την ΠΕΤΡΟΛΑ (2009-11-18 00:00:00.0)
Προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων (2003-07-23 00:00:00.0)
Καθορίστηκε η σχέση ανταλλαγής μετοχών (2003-07-15 00:00:00.0)
Πώς μεθοδεύτηκε το έγκλημα (2003-06-08 00:00:00.0)
Διεργασίες για την παραχώρησή τους στον Λάτση (2003-05-03 00:00:00.0)
Επισπεύδουν το σκάνδαλο (2002-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ