Σάββατο 7 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 75
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα κάλλη του Αιγαίου

«Ερήμην του το Αιγαίο λέει και ξαναλέει εδώ και χιλιάδες χρόνια, με το στόμα του φλοίσβου, σ' ένα μήκος ακτών απέραντο: αυτός είσαι! (...) Σίγουρα κάποια ιστορία ερωτική με διαστάσεις θεϊκές θα προηγήθηκε από τους τεκτονικούς παλμούς και τις ανακατατάξεις των υδάτων όταν γεννήθηκε το ελληνικό αρχιπέλαγος. Τον παραλογισμό που κλείνουν για μας οι μύθοι, κάποτε, η ίδια η φύση τον ανατρέπει. Τότε μόνον αναλογιζόμαστε ότι παρ' όλα αυτά εμείς οι ίδιοι είναι που, παρά τη θέλησή μας, ίσως τους δημιουργήσαμε. Απομένει να μάθουμε: αυτό το φως, αυτές οι συστάδες των νησιών τι είναι; Ονειρευόμαστε; (...) Η μαγεία έχει τον τρόπο της. Ακόμη και πάνω στα τείχη της Επιστήμης, ξέρει κάποτε ν' ανοίγει μια πόρτα για ν' ανασάνουμε. (...) Η σελήνη των ηλεκτρονικών εγκεφάλων θα εξακολουθήσει να είναι - είτε το θέλουμε είτε όχι - κατώτερη απ' τη σελήνη της Σαπφώς.(...) Το Αιγαίο είναι από ύλη ή πνεύμα (δεν έχει σημασία) οδηγημένα στο ουσιώδες. Το παν -για ό,τι πιθανόν το ακατάληπτο αντιπροσωπεύει- είναι η διαύγεια».

Το παραπάνω απόσπασμα από κείμενο του Οδυσσέα Ελύτη για το Αιγαίο, τη φύση και το φως του, τα πανώρια ανώνυμα και επώνυμα «έργα ανθρώπων» που γέννησε η ίδια η καθημερινή ζωή και βέβαια η μυθολογική παράδοση, η ποίηση, η μουσική, η γλυπτική, η ζωγραφική, η αρχιτεκτονική, η χειροτεχνία μέσα στο διάβα χιλιετιών, συνοψίζει ουσιαστικά το κάλλος που αναδύεται από τις εικόνες των αριστουργηματικών δημιουργημάτων που περιλαμβάνουν τα βιβλία «Αιγαίο (Τέχνη και Πολιτισμός)» και «Νησιά του Αιγαίου (Αρχιτεκτονική)» που εξέδωσε το Υπουργείο Αιγαίου (σε άριστη εκτύπωση από τις εκδόσεις «Μέλισσα»), το cd-rom «Αρχαιολογικός Ατλας του Αιγαίου», και το video-cd «Αιγαίο Αρχιπέλαγος», (και τα δύο σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη). Τα κείμενα του πρώτου βιβλίου είναι των: Οδ. Ελύτη, Β. Λαμπρινουδάκη, Μ. Κορρέ, Χ.Μπούρα, Δ. Φιλιππίδη, Χρ. Χρήστου, Αγ. Δεληβοριά, Αν. Ι. Τζαμτζή Λ. Λιάβα Χρ. Ντούμα. Τα κείμενα του δεύτερου βιβλίου, σε επιμέλεια του Δ. Φιλιππίδη, είναι των Χ. Μπούρα, Αγ. Δεληβοριά, Γ. Γκίνη, Ε. Σαραντάκου, Ν. Σηφουνάκη, Δ. Φατούρου, Δ. Φιλιππίδη, Ν. Σκουτέλη. Η ηλεκτρονική έκδοση «Αρχαιολογικός Ατλας του Αιγαίου» βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο (1998) του Πανεπιστημίου Αθηνών και του υπουργείου Αιγαίου, η έκδοση του οποίου είναι μια παλιά ιδέα του Χρ. Ντούμα.

Οι τέσσερις εκδόσεις παρουσιάστηκαν (4/6) στο κατάμεστο Μουσείο Μπενάκη, από τους Ν. Σηφουνάκη, Λ. Μενδώνη, Β. Λαμπρινουδάκη, Χ. Ντούμα, Ε. Μπουρνιά, Δ. Φιλιππίδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ