Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απόκτηση συλλογών

Τρεις εικαστικές συλλογές αποκτά η Ελλάδα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», για τον «εμπλουτισμό του εθνικού πολιτιστικού αποθέματος». Η συλλογή «HELLAFI», είναι η γνωστή συλλογή χειροποίητων κινηματογραφικών γιγαντοαφισών της περιόδου 1950 - 1975. Τις γιγαντοαφίσες φιλοτέχνησαν γνωστοί εικαστικοί καλλιτέχνες, όπως οι Γιώργος Βακιρτζής, Γιώργος Κουζούνης, Νικόλαος Ανδρεάκος, Στέφανος Αλμαλιώτης κ.ά. Η συλλογή έχει ιδιαίτερο καλλιτεχνικό, ιστορικό και συλλεκτικό ενδιαφέρον και περιλαμβάνει 193 πρωτότυπες γιγαντοαφίσες, 17 προσχέδια με μολύβι, 24 ακουαρέλες, δύο έργα με σινική μελάνη, δύο έργα με κραγιόνι, 36 λιθόγραφες αφίσες και 30 φωτογραφίες.

Η δεύτερη συλλογή περιλαμβάνει το ελληνικό τμήμα του έργου του μεγάλου Ελβετού φωτογράφου Φρεντ Μπουασονά, ο οποίος αποτύπωσε με τη μηχανή του την προπολεμική Ελλάδα, μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση Βενιζέλου, η οποία ήθελε έναν καταξιωμένο φωτογράφο για να καλύπτει τις κυβερνητικές εκδηλώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη εκτεταμένη φωτογραφική καταγραφή της Ελλάδας, των μνημείων, της υπαίθρου, των ηθών και εθίμων της, ενώ ο φωτογράφος κατέγραψε επίσης εσωτερικά σπιτιών, ενδυμασίες κ.ά. Η συλλογή περιλαμβάνει 3.467 γυάλινες πλάκες, 1.079 ζελατίνες, 11.732 εκτυπώσεις, 241 διαφάνειες, 142 ηλιογκραβούρες, 139 φωτογκραβούρες, 375 βιβλία με φωτογραφίες του, καθώς και γραπτά ντοκουμέντα, όπως το ημερολόγιο του φωτογράφου κ.ά.

Τέλος, η «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» παρήγγειλε σε ξένους καλλιτέχνες τη δημιουργία έργων, τα οποία θα παραχωρηθούν στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Οι ξένοι καλλιτέχνες προέρχονται από Πολωνία, Γερμανία, Ν. Αφρική, Λίβανο, ΗΠΑ, Ινδία, Ιράν, Κορέα. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι Κώστας Βαρώτσος, Γιάννης Κουνέλλης, Δανάη Στράτου και Κώστας Τσόκλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ