Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Μακρόνησος διδάσκει

Το βιβλίο «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ: Τόπος μαρτυρίου» της «Σύγχρονης Εποχής» παρουσιάστηκε στη Λιβαδειά

Σε εκδήλωση που οργάνωσε (4/6) η ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ, στο συνεδριακό κέντρο «Κρύας», παρουσιάστηκε το βιβλίο - ντοκουμέντο «Μακρόνησος: Τόπος Μαρτυρίου» («Σύγχρονη Εποχή»). Η αίθουσα πλημμύρισε από ανθρώπους, συναισθήματα και θύμισες της ηρωικής γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και από τον ενθουσιασμό και το σεβασμό νέων για τον τόπο όπου αναμετρήθηκε το ανθρώπινο με το απάνθρωπο, η αυτοθυσία με το θάνατο, η ωμή φασιστική βία με τις κομμουνιστικές αξίες, η συντροφική αλληλεγγύη με τη βαρβαρότητα, η υποταγή με το δικαίωμα του λαού να είναι αφέντης στον τόπο του.

Γλαφυρά «ζωντάνεψαν» τη φρίκη που βίωσαν στο «αναμορφωτήριο» , οι Μακρονησιώτες, βετεράνοι κομμουνιστές Διονύσης Γεωργάτος και Μελέτης Κανιάρης, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

«Η εκδήλωση αποτελεί χρέος των νεότερων κομμουνιστών στους νεκρούς του αγώνα, στους Μακρονησιώτες, αλλά και στις νεότερες γενιές αγωνιστών που πρέπει να μάθουν», τόνισε, ανοίγοντας την εκδήλωση ο Γιάννης Παναγής, γραμματέας της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ και μέλος του Γ. Π. Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του Κόμματος.

Ο Γ. Παναγής επισήμανε ότι η Μακρόνησος αποτέλεσε «έκφραση της αναμέτρησης της άρχουσας τάξης και των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών με το λαϊκό κίνημα. Η αγριότητα των μέτρων της άρχουσας τάξης και των ιμπεριαλιστών οφειλόταν και στην τεράστια πατριωτική ενότητα του λαού, κάτω απ' τις ιδέες του ΕΑΜ. Η αντίδραση είχε ανάγκη από δεκάδες τόπους φυλακής και εξορίας. Η Μακρόνησος διδάσκει ότι ο ηρωισμός πηγάζει από την ολόπλευρη αφοσίωση στους σκοπούς της ταξικής πάλης, που εκδηλώνεται μαζικά, σε στιγμές έξαρσης, οικοδομείται, όμως, με την καθημερινή, γεμάτη αυταπάρνηση δουλιά, που μπορεί να φαίνεται άχαρη και αναποτελεσματική».


«Οπως τότε, έτσι και σήμερα», κατέληξε ο ομιλητής, «συγκρούονται τα ταξικά συμφέροντα των ίδιων "στρατοπέδων". Τότε μπορεί να ηττήθηκε στρατιωτικά το λαϊκό κίνημα, αλλά νίκησε ιδεολογικά. Και οι ιδέες επιβιώνουν και μετά την ήττα και ξανανθίζουν όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Οταν υπάρχει και δουλεύει γι' αυτό ο φορέας τους, το επαναστατικό κόμμα νέου τύπου, το ΚΚΕ. Σήμερα στο κρίσιμο δίλημμα που ζητά απάντηση απ' τον καθένα: "Με το λαό ή με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό;", το ΚΚΕ απαντά: "Με το λαό αφέντη στον τόπο του", μέσα από την οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου Πάλης, εξουσίας και λαϊκής οικονομίας, ως τη μοναδική προς όφελος της εργατικής τάξης και του λαού διέξοδο».



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ