Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Χαρίζεται χρυσάφι στα συμφέροντα που εκπροσωπεί ο Λάτσης

Αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσίασαν χτες οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ

Κατατίθεται σήμερα ή αύριο από το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΠΣΕΕΠ) αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της διοίκησης των ΕΛΠΕ για να κηρυχτεί η συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρίας στις 3 του Ιούνη, που ενέκρινε τη συγχώνευση των ΕΛΠΕ με την ΠΕΤΡΟΛΑ του ομίλου Λάτση, ως παράνομη. Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες το μεσημέρι οι συνδικαλιστές του χώρου. Στη συνέντευξη χαρακτηρίστηκε η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης και της διοίκησης των «Ελληνικών Πετρελαίων» να προβάλλουν τη συμφωνία συγχώνευσης των ΕΛΠΕ με την ΠΕΤΡΟΛΑ, σαν συμφέρουσα για τον ελληνικό λαό, ως προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης και αντιστροφή της πραγματικότητας.

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι τα χρήματα που έδωσε ο όμιλος Λάτση γι' αυτό το «ξεπούλημα των ΕΛΠΕ, δεν αντισταθμίζουν κατ' ελάχιστο, το κόστος που αναλαμβάνουν το ελληνικό δημόσιο και η εταιρία ΕΛΠΕ και αφορά στην αποκατάσταση του περιβάλλοντα χώρου της ΠΕΤΡΟΛΑ, τη λειτουργική συντήρησή της, καθώς και τις αποζημιώσεις του προσωπικού της».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που δόθηκαν για τις παραγωγικές δυνατότητες της ΠΕΤΡΟΛΑ που, όπως αποκαλύφθηκε δεν παράγει καθόλου προϊόντα που μπορούν να πωληθούν στην αγορά χωρίς προηγούμενη επεξεργασία. Στην ουσία δηλαδή η ΠΕΤΡΟΛΑ εισάγει αργό, το διυλίζει σε μαζούτ και το δίνει στα ΕΛΠΕ για παραπέρα διύλιση και επεξεργασία και παραλαμβάνει από τα ΕΛΠΕ έτοιμα προϊόντα, τα οποία και προωθεί στην αγορά. Παίζει δηλαδή περισσότερο το ρόλο επιχείρησης εμπορίας παρά παραγωγής πετρελαιοειδών.

Να σημειωθεί εξάλλου ότι η συμφωνία για τη συγχώνευση προβλέπει ότι το 25% των ΕΛΠΕ θα περάσει στον έλεγχο του ομίλου Λάτση, αν όμως ληφθεί υπόψη ότι ο μόνιμος και στρατηγικός εταίρος των επιχειρήσεων του ομίλου Λάτση στην Ελλάδα είναι η Ντόιτσε Μπανκ, η οποία ήδη κρατά ενέχυρο ένα πακέτο μετοχών της «Hellenic Finance», γίνεται αντιληπτό ότι ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός βάζει γερό πόδι στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας.

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Ντόιτσε Μπανκ θα επιδιώξει να αυξήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα το ποσοστό του 25%, είτε εξαργυρώνοντας τις μετοχές της «Hellenic Finance» σε ένα επιπλέον 10% των μετοχών των ΕΛΠΕ, είτε με διάφορους άλλους τρόπους, που γνωρίζει πολύ καλά το πολυεθνικό κεφάλαιο, και να πάρει επίσης και το μάνατζμεντ της επιχείρησης.

Ανακοινώθηκε στη συνέντευξη ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ αντιδρούν σ' αυτές τις πολιτικές που υπονομεύουν την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας και βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τα εργασιακά τους δικαιώματα και έχουν αποφασίσει την πραγματοποίηση πολύμορφων κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ