Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μονοπύθμενα ή όχι, κάτεργα θα είναι

Τα νέα αντιναυτεργατικά που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Ελληνες ναυτεργάτες σκιαγραφούνται ανάγλυφα μέσα από το 12σέλιδο ιλουστρασιόν έντυπο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός των εφοπλιστών Γ. Ανωμερίτης, στο οποίο περιέχονται συνοπτικά τα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τα θέματα των θαλάσσιων μεταφορών.

Ο υπουργός, με δηλώσεις κατά της ΝΔ, συνέχισε και χτες τον υποκριτικό καυγά που έχει ξεκινήσει μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - λόγω και της προεκλογικής περιόδου - για το ποιο από τα δύο κόμματα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών. Καυγάς που έχει ξεσπάσει με αφορμή τα εντελώς ανεπαρκή μέτρα που αποφασίστηκαν, για την προώθηση δήθεν της ποιοτικής ναυτιλίας και προβλέπουν την απόσυρση των δεξαμενοπλοίων μονού τοιχώματος.

Την ανεπάρκεια των μέτρων επιβεβαίωσε και ο υπουργός. Είπε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επηρεάζει μόλις το 2,73% του στόλου των Ελλήνων εφοπλιστών. Επιπλέον, δεν αγγίζονται τα δεξαμενόπλοια από 5000 dwt και τελικά τα πλοία μονού τοιχώματος που θα αποσυρθούν μέχρι το 2005 είναι μόλις 28 με ελληνική σημαία 61 με ξένη. Τα πλοία αυτά, έτσι κι αλλιώς, θα οδηγούνταν στο διαλυτήριο, αφού ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν πάνω από 30 έτη.

Οι ουσιώδεις αποφάσεις, οι οποίες αποκρύπτονται από την... αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΝΔ είναι ότι η Προεδρία έβαλε σε εκκίνηση μια σειρά μέτρων όπως είναι η μετατροπή των πλοίων σε κάτεργα στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο κατέληξε σε κείμενο κοινών συμπερασμάτων «για πρόταση Κανονισμού σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας (security) αποτροπής τρομοκρατικών ή άλλων έκνομων πράξεων(;) κατά πλοίων και λιμένων». Οταν ο υπουργός ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι πρόκειται για κείμενο 300 σελίδων χωρίς να αναφέρει άλλο στοιχείο... Αποφάσεις πάρθηκαν και για τη ναυτική εκπαίδευση. Ούτε σε αυτό έκανε ειδική αναφορά ο υπουργός, όμως το τι ακριβώς προωθείται γίνεται φανερό από το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή, παραδίδοντας τη ναυτική εκπαίδευση στους ιδιώτες για την έκδοση ημικαταρτισμένων και χωρίς εργασιακά δικαιώματα ναυτεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ