Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Ανυποχώρητοι κλιμακώνουν τον αγώνα για την Υγεία

Σήμερα Πέμπτη, το ΠΑΜΕ οργανώνει συγκέντρωση με τους εργαζόμενους στην Κέρκυρα

Σε συνεχή κινητοποίηση βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Ενιαίου Σωματείου του Γενικού Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της Κέρκυρας εδώ και τρεις εβδομάδες, αναπτύσσοντας πολύμορφη δράση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα την όχι καλή περίθαλψη των ασθενών. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η υγεία του λαού και το επίπεδο των υπηρεσιών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας δεν επιδέχεται καμία άλλη αδιαφορία, αδράνεια ή απραξία, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Συνεχίζοντας τον αγώνα που άρχισαν εδώ και τρεις βδομάδες - με στάσεις εργασίας, πορείες διαμαρτυρίας, συναντήσεις με φορείς και αρμόδιους - και σε συντονισμό με άλλους μαζικούς φορείς του νησιού, σήμερα, Πέμπτη 12/6/2003, το Σωματείο μαζί με το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας πραγματοποιούν ανοιχτή σύσκεψη φορέων του νησιού για παραπέρα συντονισμό και κλιμάκωση. Ενώ, το απόγευμα στις 8.30, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία σε συλλαλητήριο στην πλατεία Σαρόκου.

Να σημειωθεί ότι, σήμερα, παραμένουν κενές 250 θέσεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού, τεχνικού κλπ. προσωπικού, ενώ υπηρετούν μόνον 367 εργαζόμενοι με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία και τους εργαζόμενους. Ετσι, σήμερα, υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς στη Χειρουργική και στις Παθολογικές Κλινικές. Ενώ, στα επείγοντα περιστατικά πρωί - απόγευμα - νύχτα υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια για 120 περίπου επείγοντα περιστατικά κάθε εφημερίας το 24ωρο! Το προσωπικό είναι λιγότερο κι από αυτό που απαιτούνταν πριν από 20 χρόνια για σαφώς μικρότερες ανάγκες. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι με 18μηνες προσλήψεις άπειρου προσωπικού από τον ΟΑΕΔ δε λύνεται το πρόβλημα και γιατί δεν κάνουν βραδινές - νυχτερινές βάρδιες και δεν εργάζονται τις αργίες.

Πάντως, μέχρι σήμερα, παρά τις συνεχείς κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες των εργαζομένων, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς παραμένουν αδιάφοροι για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μάλιστα, στην τελευταία κινητοποίηση των εργαζομένων(29.5.2003), ο διοικητής του ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων Κ. Χλωμούδης, όπως μας είπε ο Σ. Γραμμένος, αντιπρόεδρος του Σωματείου, ο ΠΕΣΥάρχης προκάλεσε τους εργαζόμενους, ρίχνοντας σ' αυτούς το βάρος για τα προβλήματα, γεγονός που εξόργισε τους τελευταίους. Από την άλλη, η ΓΓ της Περιφέρειας ζήτησε να σταματήσουν την απεργία, δίνοντάς τους χρονικό περιθώριο 10 ημερών για να κάνει κάποιες προσπάθειες...

Τη συμπαράσταση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, εξέφρασε ο γραμματέας της Γ. Κουλούρης, που κάλεσε ο αγώνας των εργαζομένων στην Υγεία να γίνει υπόθεση όλου του κερκυραϊκού λαού για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, που να παρέχει υπηρεσίες ανάλογες με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Μάλιστα, το ΚΚΕ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή με την οποία καλείται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα που προβάλλουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της Κέρκυρας.

Συνεχίζουν τον αγώνα

Οι εργαζόμενοι, με βάση τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσής τους (5.6.2003), συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους. Σήμερα Πέμπτη 12.6.2003 πραγματοποιούν στάση εργασίας και πορεία και συγκέντρωση έξω από τη Νομαρχία μαζί με το Εργατικό Κέντρο και άλλους μαζικούς φορείς του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9/6/2003 έγινε, επίσης, μαχητική πορεία από το Γενικό Νοσοκομείο μέχρι την Εισαγγελία, όπου είχαν κληθεί ο Σ. Γραμμένος, αντιπρόεδρος του Σωματείου, ο Κ. Χλωμούδης, ΠΕΣΥάρχης και ο Κ. Γεωργαλίδης, πρόεδρος της Ιατρικής Υπηρεσίας από τον εισαγγελέα για να συζητήσουν μαζί του για τα όσα ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου, που αφορούσε στις ελλείψεις του Γενικού Νοσοκομείου και την αδυναμία του να περιθάλψει ασθενείς που πιθανά θα ήταν φορείς της Ατυπης Πνευμονίας.

Οσο αφορά στη ΓΣ που έγινε στις 5/6/2003 είχε συζητηθεί η σύσκεψη τοπικών αρχόντων... της Κέρκυρας και του υφυπουργού Εκτ. Νασιώκα στο υπουργείο Υγείας ερήμην του Σωματείου των εργαζομένων. Στη σύσκεψη με τον υφυπουργό συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Κανελλοπούλου, ο ΠΕΣΥάρχης Κ. Χλωμούδης, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Κ. Γεωργαλίδης, ο νομάρχης Κέρκυρας Γ. Μαχειμάρης, ο πρόεδρος του ΝΣ Κ. Γρηγορόπουλος και ο γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Γ. Φαναριώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε, απλώς, να προσληφθούν 20 άτομα για αντικατάσταση αδειών μητρότητας και 30 άτομα ως εποχιακό προσωπικό για 8 και 11 μήνες.

Σημειώνεται ότι στη Συνέλευση παραβρέθηκαν ο Αν. Αντωνόπουλος, από το ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ, η αντιπρόεδρος του ΕΚ Κέρκυρας κ. Λίβερη οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και ο Κ. Γεωργαλίδης, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, ο οποίος υποστήριξε τις κυβερνητικές θέσεις, γεγονός που προκάλεσε αποδοκιμασίες από τους εργαζόμενους.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, οι εργαζόμενοι διεκδικούν (ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της 27/5/2003) ανάμεσα στα άλλα:

- Αμεση πρόσληψη 100 ατόμων κάθε χρόνο για τα επόμενα δέκα χρόνια (το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων θα συνταξιοδοτηθεί στα επόμενα 10 χρόνια). Αμεση χρηματοδότηση από εθνικούς - κοινοτικούς ή ιδίους πόρους για ένα νέο σύγχρονο Νοσοκομείο με όλες τις υποδομές, που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της Ιατρικής Επιστήμης και του κοινωνικού συνόλου (ντόπιων και ξένων επισκεπτών). Μέχρι να λυθούν τα παραπάνω να γίνεται, άμεσα, αντικατάσταση των αδειών κυήσεως, τοκετού και ανατροφής τέκνων ως και μακροχρόνιων αναρρωτικών αδειών και των συνταξιοδοτούμενων. Επίσης να προκηρυχτούν και καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις.

Το ΠΑΜΕ μπροστά

Το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και παλεύει μαζί τους στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Σε σύσκεψη φορέων που διοργάνωσε τη Δευτέρα 9/6/2003 αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου σήμερα το απόγευμα, με αίτημα τη διεκδίκηση Δωρεάν Δημόσιου Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, καταδικάζεται η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που στοχεύει μεθοδικά στη μετατροπή του πολύτιμου αγαθού της υγείας σε εμπόρευμα που πουλιέται κι αγοράζεται.


Μ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εις υγείαν (2008-06-29 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας (2008-02-20 00:00:00.0)
Πρόσκληση για μαζική συμμετοχή στις εκλογές (2003-01-15 00:00:00.0)
Λειτουργεί με το μισό προσωπικό (1999-08-03 00:00:00.0)
Μοιραία η ώρα της ανάγκης (1998-02-19 00:00:00.0)
Πολλά και σοβαρά τα προβλήματα της Κέρκυρας (1995-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ