Τρίτη 3 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Λειτουργεί με το μισό προσωπικό

Ελλείψεις σε υποδομή και προσωπικό χαρακτηρίζουν το νοσοκομείο της Κέρκυρας

Οι υπηρεσίες υγείας στο Νομό Κέρκυρας με τους 110.000 κατοίκους - οι οποίοι κατά τους θερινούς μήνες υπερδιπλασιάζονται - και τα πέντε νησιά βρίσκονται στην... εντατική. Ενα παλιό νοσοκομείο στην πόλη της Κέρκυρας, 4 Κέντρα Υγείας και 26 περιφερειακά ιατρεία (από τα οποία τα επτά στερούνται παντελώς κτιριακής υποδομής), που λειτουργούν με συνεχείς ελλείψεις, καλύπτουν τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού, αλλά και των τουριστών, που συνολικά την καλοκαιρινή περίοδο ξεπερνούν τις 250.000.

Στο Νομό Κέρκυρας περιλαμβάνονται εκτός από το νησί της Κέρκυρας και τα μικρότερα νησιά Παξοί, Οθωνοί, Ερεικούσα και Μαθράκι, για τους κατοίκους των οποίων η πρόσβαση στο νοσοκομείο είναι δυνατή μόνο διά θαλάσσης και αέρος. Συνολικά τα ασθενοφόρα οχήματα, που λειτουργούν και καλύπτουν το νομό, ανήκουν 5 στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, 1 στο Κέντρο Υγείας Λευκίμμης, 1 στο Δήμο Θιναλίων, 1 στο Δήμο Κασσωπαίων και 1 σε ιδιωτική κλινική. Φυσικά, η κάλυψη του νομού από πλευράς ΕΚΑΒ είναι εξαιρετικά ελλιπής (λειτουργία ελικοπτέρου και οργάνωση ασθενοφόρων με εξειδικευμένο προσωπικό δεν υφίσταται), αφού ακόμα και σήμερα έρχεται αεροπλάνο από την Αθήνα για να μεταφέρει τον ασθενή σε κάποιο κεντρικό νοσοκομείο.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι το πιο βασικό πρόβλημα του νοσοκομείου της Κέρκυρας. Σύμφωνα με τον οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου, η έλλειψη σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι 150 άτομα. Το ιατρικό προσωπικό είναι 51 από 76 που προβλέπονται και το νοσηλευτικό 139 από 157 που προβλέπει ο Οργανισμός. Το πρόβλημα όμως είναι ακόμα μεγαλύτερο στην πραγματικότητα, αφού ο οργανισμός λειτουργίας του νοσοκομείου αφορά δύναμη 170 κρεβατιών, ενώ σήμερα το νοσοκομείο έχει 220 κρεβάτια. Ετσι οι ελλείψεις σε προσωπικό ανέρχονται σε 299 άτομα, ενώ το ιατρικό προσωπικό έχει κάλυψη μόνο 52% και το νοσηλευτικό 64%.

"Αγγίζουμε τα όρια της εξάντλησης"

Ο Αντώνης Γεωργόπουλος,πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και επίσης πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, μιλώντας στο "Ρ" περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, αλλά και γενικότερα στο επίπεδο της περίθαλψης που προσφέρεται στον πληθυσμό του Νομού της Κέρκυρας.

"Ο μισός πληθυσμός που χρειάζεται υψηλή ιατρική περίθαλψη φεύγει από το νησί για τα κεντρικά νοσοκομεία. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που έχει πολλαπλές επιπτώσεις στον πληθυσμό. Το νοσοκομείο μας δεν είναι σε θέση να καλύψει τις απαιτούμενες ανάγκες, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Ελλείψεις παρουσιάζονται σε κάθε ειδικότητα του προσωπικού. Από γιατρούς και νοσηλευτές μέχρι και τις υπόλοιπες παραϊτρικές ειδικότητες και θέσεις διοικητικού και τεχνικού προσωπικού. Το νοσοκομείο ουσιαστικά εφημερεύει με προσωπικό ασφαλείας. Αυτήν την περίοδο αντιστοιχεί 1 νοσηλεύτρια ανά 40 ασθενείς. Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους του νοσοκομείου, οι οποίοι δεν επαρκούν σε καμιά περίπτωση. Αρκεί μόνο να σας πως ότι υπάρχει μια τουαλέτα σε κάθε όροφο".

"Οσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή του νοσοκομείου και εκεί οι ελλείψεις που παρουσιάζονται είναι τραγικές", συνεχίζει. "Το 90% των ασθενών που χρειάζονται εργαστηριακή εξέταση φεύγουν από το νοσοκομείο, είτε προς κάποιο κεντρικό είτε απευθύνονται - όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος - σε ιδιωτικές κλινικές. Αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο δεν υπάρχει, όπως επίσης δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις στεφανιογραφίας, μαστογραφίας, τρίπλεξ, αφού δεν έχουμε προμηθευτεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Οσο για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αυτή εγκαινιάστηκε το 1994 στο νοσοκομείο μας όταν θα γινόταν η Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στο νησί μας και φτιάχτηκε όπως φάνηκε αποκλειστικά γι' αυτήν την περίπτωση. Από τότε είναι κλειδωμένη με τον εξοπλισμό της μέσα, αλλά δε λειτουργεί". "Σήμερα, συνεχίζει ο Αντ. Γεωργόπουλος, το προσωπικό του νοσοκομείου μας αγγίζει τα όρια της εξάντλησης. Αρκεί να σας πω ότι υπάρχουν κλινικές με έναν και δύο γιατρούς. Στην αιμοδοσία υπάρχει ένας γιατρός με 11 άτομα προσωπικό, που κάνουν 6.500 αιμοληψίες το χρόνο".

Από ένα γιατρό έχουν επίσης η νευρολογική κλινική, η δερματολογική, από δύο η ουρολογική, η οφθαλμολογική, η νεφρολογική, η ωτορινολαρυγγολογική και η μικροβιολογική κλινική. Την ίδια στιγμή το νοσοκομείο διαθέτει γναθοχειρούργο χωρίς να υπάρχει τέτοια κλινική, ενώ προκηρύχτηκε και θέση γαστρεντερολόγου χωρίς να υπάρχουν τα μηχανήματα.

Κάτι ακόμα ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η δαπάνη των 40 εκατ. που έγινε πρόσφατα από το νοσοκομείο για τον κλιματισμό. Αφού αγοράστηκαν τα κλιματιστικά και εγκαταστάθηκαν, αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο υποσταθμός της ΔΕΗ δεν μπορούσε να τα "σηκώσει", με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν...

Τα Κέντρα Υγείας του νομού

Ανάλογες ελλείψεις παρουσιάζονται και στα Κέντρα Υγείας του νομού, αφού: Στο Κέντρο Υγείας Λευκίμμης σε σύνολο 16 γιατρών υπηρετούν σήμερα 6, στο Κέντρο Υγείας Αγίου Μάρκου σε σύνολο 15 γιατρών υπηρετούν 9, στο Κέντρο Υγείας Αγίου Αθανασίου σε σύνολο 16 γιατρών υπηρετούν 4 και στο Κέντρο Υγείας Παξών σε σύνολο 4 γιατρών υπηρετεί μόνο ένας παθολόγος. Τα Κέντρα Υγείας του νομού θα μπορούσαν πραγματικά να προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες στον πληθυσμό και να αποσυμφορήσουν κατά πολύ το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Ομως ο ανεπαρκής αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού σε αυτά δεν επιτρέπει την παραμονή και νοσηλεία ασθενών, με αποτέλεσμα ενώ διαθέτουν κρεβάτια να μη λειτουργούν.

Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ