Τρίτη 3 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στον τζόγο τα διαθέσιμα των ταμείων

Με πιλότο ένα σχέδιο για το ταμείο ασφάλισης των εργαζομένων στον ΟΤΕ, που βασίζεται στο αμερικανικό σύστημα λειτουργίας των ταμείων

Την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, με πιλότο τον ΟΤΕ, προωθεί ουσιαστικά η κυβέρνηση, με σχέδιο που έχει ήδη ετοιμάσει για το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠ - ΟΤΕ). Με σημείο εκκίνησης την άρνησή της να δώσει λύσεις στα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων, που η ίδια η πολιτική των διαφόρων κυβερνήσεων προκάλεσαν και εμμένοντας στη στρατηγική της πλήρους ανατροπής κάθε ιδέας για την παροχή ουσιαστικής κοινωνικής ασφάλισης προς τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται τώρα να "ρίξει" τα οικονομικά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστηριακό τζόγο. Αξιοποιώντας την εντεινόμενη κερδοσκοπική δραστηριότητα όσων διαχειρίζονται κεφάλαια και αδιαφορώντας πλήρως για το γεγονός ότι στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για κεφάλαια που συγκεντρώνονται από τον ιδρώτα των εργαζομένων, οι κυβερνώντες επιχειρούν να υποκαταστήσουν τις υποχρεώσεις της πολιτείας, στη συγκέντρωση των απαιτούμενων πόρων για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, στο ενδεχόμενο "κέρδος" και τα έσοδα που μπορεί να συγκεντρωθούν από το παιχνίδι με τους διάφορους τίτλους. Ετσι, αντί για την προώθηση των απαιτούμενων λύσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων, οι αρμόδιοι στην πραγματικότητα ασκούν πιέσεις στις διοικήσεις των ταμείων να... "εκσυγχρονιστούν" και να προσανατολιστούν στο "ναό του κέρδους". Οι εμπνευστές μιας τέτοιας προοπτικής φροντίζουν βέβαια να προβάλλουν με τον πλέον αποπροσανατολιστικό τρόπο τα οφέλη που μπορεί να αποσπάσει κανείς από μια τέτοια διαχείριση των διαθεσίμων κεφαλαίων, αποσιωπώντας πλήρως αλήθειες, όπως τέτοιες επιλογές και δεν προσφέρουν πραγματικές λύσεις και αποτελούν μεγάλο ρίσκο, αφού οι χρηματαγορές δεν έχουν μόνο ανοδικές, αλλά πολύ συχνά και έντονα πτωτικές μεταβολές.

Το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα αναμένεται να προωθηθεί στα Θερινά Τμήματα της Βουλής μέσα στον Αύγουστο, βασίζεται στο αμερικανικό μοντέλο λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων και προβλέπει:

  • Τη σύσταση χρηματοοικονομικού φορέα, με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας, ο οποίος θα διέπεται και από τους νόμους που ισχύουν για τις Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.
  • Στο φορέα αυτό, στον οποίο θα μετέχουν με κεφάλαια ο ΟΤΕ, το ΤΑΠ - ΟΤΕ, το Ταμείο Αρωγής και η ΟΜΕ - ΟΤΕ, θα ανατεθεί η διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων.
  • Το ενεργητικό του νέου φορέα θα προέλθει από την τέταρτη μετοχοποίηση (80 δισ. δραχμές), από τον ΟΤΕ (120 δισ. δρχ.) και από δάνειο 140 δισ. δραχμών που θα πάρει το ΤΑΠ - ΟΤΕ από το Ταμείο Αρωγής.

Επισημαίνεται ότι το σχέδιο που έχει έτοιμο η κυβέρνηση, παρέχει τη δυνατότητα στο νέο φορέα, που θα συσταθεί με νόμο, να διαχειρίζεται εν λευκώ τις εισφορές των εργαζομένων, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα, ακόμα και να "τζογάρει" στο χρηματιστήριο.

Είναι πασίδηλο ότι το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση στον ΟΤΕ, κατά τα αμερικανικά πρότυπα, αποτελεί τον πιλότο για την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ